Musea herenigen delen Hatsjepsoet

LEIDEN/NEW YORK, 6 AUG. Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden en het Metropolitan Museum in New York gaan samen een gebroken granieten beeld van de vrouwelijke farao Hatsjepsoet in elkaar zetten. Leiden heeft de torso, New York het hoofd van het rond 1465 voor Christus vervaardigde beeld. De torso kwam waarschijnlijk in Nederland terecht dankzij Hendrik de Zeevaarder (1820-1879), broer van Willem III, marine-officier en Egypte-gek.

Het Rijksmuseum heeft de authentieke torso ooit van een replica van het hoofd voorzien. Zo is de half echte en half onechte Hatsjepsoet vanaf vrijdag te zien op de expositie Egypte ontdekt! in Museum Het Paleis in Den Haag.

Na de tentoonstelling, die tot en met 8 november duurt, gaat de torso naar New York. Als de delen verenigd zijn, zullen het Rijkmuseum en de 'Met' het om de beurt twee jaar exposeren. (ANP)