Meer babies buiten huwelijk

LUXEMBURG, 6 AUG. Bijna een kwart van alle babies in de Europese Unie wordt buiten het huwelijk geboren. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van Eurostat (het statistisch bureau van de Europese Unie) en de Raad van Europa. In 1980 bedroeg dat percentage nog minder dan 10.

In IJsland worden twee op de drie babies buiten het huwelijk geboren, in Denemarken, Estland, Noorwegen en Zweden de helft. Het percentage 'buitenechtelijke' geboorten ligt het laagst in Griekenland (3,3%) en Cyprus (1,4%). Nederland blijft met 18,6% onder het Europees gemiddelde.

Het aantal huwelijken dat jaarlijks wordt afgesloten, daalt, zo concludeert het rapport. In 1980 huwden 6,3 mensen op de duizend, maar vorig jaar lag dat op 5. Andorra (2,2), Armenië (3,3) en Zweden (3,6) staan onderaan de lijst, Cyprus (10,6) aan de top. Denemarken gaat tegen de trend in: huwden in 1980 nog 5,2 mensen op de duizend, in 1997 was dat 6,5.

Terwijl het percentage echtscheidingen in West-Europa toeneemt, vermindert het in Oost-Europa. Zo is het aantal echtscheidingen in Litouwen sinds 1980 meer dan gehalveerd. Toch eindigt in Tsjechië, Litouwen, Rusland en Wit-Rusland nog steeds de helft van alle huwelijken in echtscheiding.

In Europa worden er niet genoeg kinderen geboren om de bevolking op peil te houden. Om een bevolkingsevenwicht te bereiken moet er een vruchtbaarheidspercentage zijn van 2,1 kinderen per vrouw. In de Europese Unie als geheel lag dat percentage op 1,44. Het laagste in de EU was Spanje, waar per vrouw 1,15 kinderen werden geboren. Opvallend is de afname van de vruchtbaarheid in Turkije. Werden in 1980 in Turkije nog gemiddeld 4,36 kinderen per vrouw geboren, vorig jaar lag dat percentage op 2,48. (AP)