Mediatycoons werken aan voetbalsuperliga

ROTTERDAM, 6 AUG. Een viertal schatrijke ondernemers onder leiding van de Australische media-tycoon Rupert Murdoch is nauw betrokken bij de oprichting van een Superliga voor Europese topclubs. Dat onthulde de Engelse krant The Independent gisteren. Het bestuur van Ajax bevestigde in een officiële verklaring dat de club betrokken is bij 'gesprekken over het ontwikkelen van nieuwe Europese competities'.

De andere miljardairs die zich verbonden hebben aan de oprichting van een Superliga zijn de Italiaanse tv-magnaat Silvio Berlusconi, de Saoedische prins Al Waleed Bin Talal en de Duitse media-gigant Leo Kirch. Het vermogende viertal wil de uitzendrechten van de exclusieve competitie opkopen. Via een pan-Europees digitaal televisiestation moeten de beelden op basis van een pay-per-view systeem bij de voetballiefhebbers in de huiskamer verschijnen. Fininvest, het moederconcern van alle mediabedrijven van Berlusconi, heeft bevestigd dat er gesprekken gaande zijn met de holdings van Murdoch en Kirch.

De Europese topclubs, waaronder behalve Ajax - als enige Nederlandse club - onder meer Juventus, AC Milan, Internazionale, Manchester United, Real Madrid, Barcelona en Bayern München, hebben vorige maand in Londen een eerste, geheime vergadering gehouden over de plannen van de vier financiers. Het bestuur van Ajax, waarvan voorzitter Michael van Praag tevens bestuurslid is van de KNVB, benadrukte in de gisteren gegeven verklaring dat de club zich onverminderd verbonden blijft voelen met de Nederlandse betaald-voetbalcompetitie en dat er geen sprake van is dat Ajax zich zal binden aan enige nieuwe competitie zonder dat vooraf het nodige overleg heeft plaatsgevonden. Ook zegt de landskampioen zich terdege bewust te zijn van de verantwoordelijkheden jegens overkoepelende organisaties. Maar in de verklaring stelt het Ajax-bestuur wel dat het betaald voetbal voortdurend in ontwikkeling is. 'Ajax heeft de plicht ieder serieus voorstel dat in het belang kan zijn van Ajax, de supporters, de aandeelhouders en van voetbal in het algemeen nader te onderzoeken. Gezien het stadium waarin de ontwikkeling zich bevindt, onthoudt Ajax zich van verder commentaar', aldus de verklaring van het bestuur van de landskampioen.

Over de opzet van de Europese Superliga bestaat nog onduidelijkheid, maar The Independent van vandaag meldt dat het om een competitie zou gaan van 32 clubs, een knockout-toernooi van zeker vijftig verenigingen en een begroting van bijna 7 miljard gulden. Ook meldt de Engelse krant dat het hoofdkantoor van de Superliga in Nederland wordt gevestigd, onder de naam European Football League (EFL). De Superliga wil zich om belastingtechnische redenen in Nederland vestigen. Rotterdam wordt genoemd als plaats voor de holding van de bedrijvengroep. Ook het onder die holding vallende bedrijf dat controle moet uitoefenen over televisierechten zou in Nederland moeten komen. Uit een brief aan de Nederlandse belastingdienst waaruit The Independent citeert, blijkt dat de Europese liga in augustus 2000 van start moet gaan.

De Europese voetbalunie UEFA en de aangesloten lidstaten zijn fel gekant tegen een afsplitsing van de toonaangevende topclubs. Ze zijn bang voor een sterk gedevalueerde nationale competitie, zowel in sportief als financieel opzicht. De UEFA heeft inmiddels laten weten ook zelf plannen te hebben voor een superliga. “Maar in tegenstelling tot die andere groep moeten wij eerst met iedereen overleggen voordat wij met onze ideeën naar buiten kunnen treden”, aldus een woordvoerder van de UEFA gisteren. “Daardoor kunnen wij soms minder snel dingen veranderen dan we zouden willen.”

Sommige nationale bonden, waaronder de Engelse FA, hebben inmiddels gedreigd clubs en spelers die zich met de 'wilde competitie' inlaten, onmiddellijk voor onbepaalde tijd te schorsen. Arsenal-trainer Wenger toonde zich gisteren ongevoelig voor dat dreigement. “Die Superliga komt er, daar ben ik zeker van. En wij zullen er bij zijn.”

De Duitse bondscoach Berti Vogts ziet niets in de vergaande plannen. “Het draait alleen maar om geld. Alleen de topclubs zullen beter worden van deze Superliga. De voetbalfans zien ook veel liever derby's tussen bijvoorbeeld Dortmund en Schalke.”