Kritiek op expansie nederzetting

TEL AVIV, 6 AUG. Het Israelische leger en de veiligheidsdienst Shin-Bet verzetten zich volgens de krant Ha'arets van vandaag fel tegen de uitbreiding van de nederzetting Yitshar bij wijze van “passende zionistische reactie” op de moord op twee kolonisten uit deze plaats nabij Nablus. Onder druk van de rechtervleugel in zijn regeringscoalitie en van de kolonisten besloot premier Benjamin Netanyahu gisteren het licht op groen te zetten voor de expansie van Yitshar. De beweging 'Vrede-nu' heeft vanmorgen fel daartegen geprotesteerd. Volgens een woordvoerder staat meer dan de helft van de woningen in Yitshar leeg en drijft het bouwen van een nieuwe wijk de spanning tussen Israel en de Palestijnen onnodig verder op.

De twee dinsdag vermoorde kolonisten zijn gistermiddag in een snel aangelegde begraafplaats in de nederzetting begraven. Bij de in Jeruzalem opgebaarde kisten klonken eerder op de dag uit de verzamelde menigte van rouwende kolonisten kreten om wraak.

Premier Netanyahu eist van de Palestijnse leider Yasser Arafat dat hij de aanslag in Yitshar in het openbaar veroordeelt. Gisteren negeerde Arafat in zijn rede tot het Palestijnse parlement in Ramallah de moord.

Volgens radio Israel overweegt Netanyahu nu van zijn voornemen terug te komen om een deel van de woestijn van Judea aan de Palestijnen over te dragen. Hij heeft zo'n voorstel door zijn onderhandelaars al bij de Palestijnen op tafel laten leggen. Doel is om zo min mogelijk gebied op de bergrug op de Westelijke Jordaanoever op te geven. Daar liggen tientallen nederzettingen, waaaronder Yitshar.

In het kernkabinet stuitte Netanyahu gisteravond op felle weerstand van de ministers Sharon en Sharansky tegen zijn idee om een derde deel van de woestijn van Judea aan de Palestijnen over te dragen. Volgens Sharon komt Israels veiligheid daardoor in groot gevaar. Beide ministers van het kernkabinet kregen gisteren overigens voor de eerste maal de kaart te zien van de 13,1 procent terugtrekking uit de Westelijke Jordaanoever. Indien Netanyahu het idee van territoriale concessies aan de Palestijnen in de woestijn van Judea laat vallen zal hij op de bergrug op de Westelijke Jordaanoever toch land moeten vinden om het vredesproces te kunnen voortzetten.