'Kok moet aftreden als leider PvdA'; Oproep Jonge Socialisten

DEN HAAG, 6 AUG. De Jonge Socialisten (JS) vinden dat premier Kok moet van aftreden als partijleider van de PvdA, en wel nu meteen. Hij kan volgens de jongerenorganisatie van de PvdA door zijn gecombineerde functies niet voldoende de idealen van de partij uitdragen.

In een verwijzing naar het vertrek van VVD-leider Bolkestein en D66-oprichter Van Mierlo schrijft de jongerenbeweging in een open brief aan Kok dat “het verstandig is om u te scharen in de rij van partijprominenten die deze zomer hun functie neerlegden. De vaandelvlucht binnen andere partijen vindt niet voor niets juist nu plaats. Na de verkiezingen van 6 mei en de afronding van de formatie kan een nieuwe generatie aantreden zonder de stabiliteit van de partij in gevaar te brengen.”

Kok kan als premier prima “boven het partijpolitieke gekissebis circuleren, maar het uitzetten van een ideologische lijn voor de eigen club delft dan wel het onderspit”, vinden de Jonge Socialisten.

Zij wijzen erop dat bij de coalitiepartners VVD en D66 de partijleider in de Tweede Kamer zit en niet in het kabinet.

De PvdA moet op zoek naar “een bevlogen opvolger”, vinden de JS. Ad Melkert, de huidige fractievoorzitter in de Tweede Kamer en al vaker genoemd als 'kroonprins' van Kok, zou volgens hen een goede opvolger zijn.

Minister Pronk (VROM) of staatssecretaris Adelmund (Onderwijs) zijn eveneens goede kandidaten om Kok op te volgen, aldus de JS. Voor hen zou dan wel gelden dat zij hun zojuist verworven post in het kabinet weer moeten opgeven, zegt JS-voorzitter Omar Ramadan in een toelichting, “anders zitten ze met hetzelfde probleem als Kok”.

De Jonge Socialisten menen in hun opvatting niet alleen te staan. “Er wordt wel eens wat gefluisterd in de fractie en wij zijn dan degenen die dat naar buiten brengen”, aldus Ramadan. Wie de dissidenten in de fractie zijn, wilde hij niet zeggen. Adri Duivesteyn, een van de fractieleden die doorgaans tot het rebelse kamp binnen de PvdA worden gerekend, ontkent echter dat hij de oproep van de Jonge Socialisten steunt.

Wel verklaarde Duivesteijn vanmorgen dat het nuttig is voor de PvdA alvast na te denken over de periode na Kok. “We moeten proberen een Lubbers-effect te vermijden”, aldus Duivesteijn, die daarbij doelde op de plotselinge electorale neergang van het CDA na het vertrek van oud-premier Lubbers in 1994.

Duivesteijn zei te betreuren dat er van PvdA-zijde niet meer nieuwe krachten in het tweede kabinet-Kok zijn gebracht. Volgens hem zou dat de overgang naar een vernieuwd leiderschap na Kok hebben vergemakkelijkt. “Wat dat betreft heeft partijvoorzitter Karin Adelmund behartenswaardige opmerkingen gemaakt”, zo stelde hij. Adelmund zei vorige week op een PvdA-congres “avontuur” en “jeugdigheid” te missen in het nieuwe kabinet.