Klassiekers op herhaling

Foto: Als we ervan uitgaan dat Kermit niets méér was dan een groen washandje met twee halve tennisballen daar bovenop, is het een curieus tafereeltje hem hier ogenschijnlijk in gesprek te zien met de horroracteur Vincent Price. Ergens ter hoogte van diens elleboog, buiten beeld, hield zich de poppenspeler Jim Henson verborgen; met één hand, een soepel draaiende pols en een geknepen stemmetje bracht hij Kermit tot leven. Maar de ideale gast in The Muppet Show was altijd degene die de poppenspelers aan zijn voeten wist te negeren en Kermit, Miss Piggy, Gonzo, Rowlf, Animal of Fozzie de Beer recht in de ogen kon zien. Zelfs als zo'n zot schepsel, zoals de Zweedse kok, helemaal geen ogen had.

Eens was er een tijd, aldus The Guinness Book of TV Facts and Feats, dat het wekelijkse Muppets-spektakel wereldwijd zo'n 300 miljoen kijkers in 103 verschillende landen trok en een jaaromzet van 100 miljoen dollar boekte. Jim Henson, de Amerikaanse poppenspeler die van een Engelse producent de kans kreeg zijn shows te maken, staat dan ook te boek als de eerste tv-maker die volwassenen verslingerd liet raken aan een poppenkast. Voor de grote mensen waren er immers de kwinkslagen, waarin de meligheid hoogtij vierde, en de ongebreidelde karakterologie van de hoofdrolspelers - met Miss Piggy, als de Mae West van de show, voorop.

The Muppet Show werd gemaakt van 1975 tot 1981. Jim Henson, wiens bedrijf inmiddels een internationaal imperium was geworden, overleed in 1990. Zijn zoon Brian Henson zet de zaken nu voort, onder meer met de proefserie Muppets Tonight die de oude glorie moet laten herleven. Zelf doet hij Kermit heel aardig na, trouwens. (Foto Kippa)

De nieuwe serie Muppets Tonight is op maandagavond te zien op Ned. 1, 10.28-19.55u. De oude Muppet Shows duiken voortdurend op allerlei zenders op.