Kinderagenda

Rondje Muiderslot

Komt het water in de slotgracht van het Muiderslot uit de kraan of uit een regenton? Hoe kun je zien wie er in het kasteel woont? En wat is de naam van het kamertje in de toren waar boeven werden opgesloten? Deze vragen staan op kaarten in het mapje 'Rondje Muiderslot', waarmee je een tocht kunt maken in en om het Muiderslot. Op de kaarten staan ook opdrachten en vind je wetenswaardigheden over het kasteel. Elke kaart heeft een teken en hoort bij een plek met een kei op het terrein van het kasteel. Je kunt op een plattegrond kiezen waar je jouw tocht wilt beginnen. Op die plek zoek je de kei en de bijbehorende kaart. De tocht duurt ongeveer anderhalf uur en is voor kinderen vanaf zeven jaar. Jongere kinderen kunnen de tocht ook maken, maar dan moeten ze geholpen worden door volwassenen of oudere kinderen.

*Het mapje Rondje Muiderslot is voor ƒ 4,50 verkrijgbaar aan de kassa van het Muiderslot, Herengracht 1, Muiden. Het Muiderslot is tot 1 nov open op ma t/m vr 10-17u en za/zo 13-17u. In de winter is het slot alleen de weekenden open. Toegang ƒ 5 voor kinderen van 4-12 jr en ƒ 7,50 voor volwassenen. Tel 0294-261325.

Wilhelmina's Zomers

De T van Tarzan heet de kindervoorstelling van Graat & Harmien op zondag 9 aug. Graat en Harmien zijn broer en zus en hebben de hoofdprijs in een quiz gewonnen: een reis door de jungle. Onderweg in de wildernis beleven ze allerlei avonturen. Soms hebben Graat en Harmien ruzie, maar vaak ook heel veel plezier.

*De T van Tarzan voor kinderen van 4-12 jr, Wilhelminapier, Kop van Zuid, Rotterdam. Res 010-4390580/ 4138326.

Anja Kletst

Het Wetenschapstheater Pandemonia speelt op zo 9 aug om 13u, 14u15 en 15u30 de voorstelling 'Anja kletst' in het PTT Museum. 'Anja kletst' gaat over communicatie. Anja verdwaalt in het land Abibilistan en probeert op alle mogelijke manieren de weg terug te vinden naar de bewoonde wereld. De voorstelling is gratis voor bezoekers van alle leeftijden. Elke woensdag en zaterdag zijn er om 14u workshops voor kinderen. Zo maak je zelf een morse-seinsleutel en sein je een bericht met licht tijdens de workshop morse op 8 aug. Op 12 aug bouw je een model van een satelliet en op 15 aug is er een workshop geheimschrift. Dan schrijf je een bericht in spijkerschrift op een kleitablet en ontcijfer je geheime berichten. Deelname kost ƒ 6 inclusief entree. Reserveren bij de receptie 070-3307500.

*PTT Museum, Zeestraat 82, Den Haag. Open ma t/m vr 10-17u, za/zo 12-17u. Toegang kinderen 4-15 jr ƒ 4, daarboven ƒ 5. 65+ƒ 3, MJK/CJP gratis.

Speurneuzen

Kinderen die van de natuur houden, kunnen op 11 aug tussen 10u en 17u in de tuinen van het Land van Weldadigheid het speurneuzenpad volgen. Als je langs het pad loopt, kom je allerlei opdrachten tegen. Zo kun je zoeken naar de kleine bewoners van het bos of een diersporen-kaart bestempelen. Je hoeft je niet van te voren aan te melden en een toegangskaartje is voldoende. Op donderdag 13 aug om 14u maken kinderen vanaf 7 jaar onder begeleiding een vlieger met als thema 'vlinders, bijen en andere fladderaars', wat betekent dat je een vlieger maakt met afbeeldingen van deze dieren. Het vliegermaken duurt ongeveer 1,5 uur en kost ƒ 7,50, inclusief materiaal en toegang tot het Land van Weldadigheid. Na afloop mag je de vlieger mee naar huis nemen.

*Land van Weldadigheid, Majoor van Swietenlaan 1a, Frederiksoord. Open 11-17u. Toegang kinderen van 4-12 jr ƒ 5, v.a. 12 jr ƒ 12,50, 65+ ƒ 10. Tel 0521-382631.

Beestenboel

Op verschillende natuurterreinen van Natuurmonumenten kom je tijdens de speurroute 'Beestenboel' allerlei grote dierfiguren tegen, zoals muis, een konijn of een buizerd. Aan het begin van de route krijgen kinderen een speur- en sporenkaart met opdrachten over dieren. Er zijn twee verschillende kaarten, voor kinderen van 4-7 jaar en voor kinderen van 8-12 jaar. Na afloop krijg je een verrassing mee naar huis. De route begint bij de bezoekerscentra Dwingerveld, De Wieden, Veluwezoom, 's-Graveland, Oisterwijk en Brunsummerheide. De natuurterreinen zijn open van 11-15u30 en de toegang is gratis. Inl 035-6559933.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.