Hier & Daar

JammarktIn het Achterhoekse Neede wordt op 12 aug de Nationale Jammarkt gehouden. Meer dan honderd deelnemers, variërend van bekende jamproducenten tot hobbyisten, presenteren op de markt hun jams en aanverwante producten als vruchtensap, chutney, inmaakbenodigdheden en siroop. De nieuwe jamkoningin zal haar opwachting maken en er wordt een jamreceptenboekje gelanceerd. Neede had begin van deze eeuw een roemrijke jamfabriek die haar producten wereldwijd exporteerde. De hoge transportkosten maakten een eind aan de Needse jamindustrie.

*Oudestraat, Neede, 11-18u. Inl 0545-288854.

Chinees StaatscircusHet Groot Chinees Staatscircus treedt van 13 t/m 30 aug op in Carré in Amsterdam. Het Circus opent zijn programma Yin Yang met het totaal theater 'Het feest der rode lantaarns' en brengt verder oa een interpretatie van het klassieke ballet, een luchtballet, een trampolinenummer, evenwichtkunstenaars en het met de Gouden Clown onderscheiden springplanknummer.

*Koninklijk Theater Carré, Amsterdam, dag (beh ma) 20u, za/zo/wo ook 15u. Tel 020-6225225.

CulinairOp de Grote Markt in Haarlem worden tijdens het culinaire festijn op 7, 8 en 9 aug hapjes geserveerd. De prijs ligt rond de ƒ 10 en er wordt betaald met Bavo's die ƒ 1,50 kosten. Op za van 13-18u is op de Oude Groenmarkt een bierproeverij. Verder is er muziek, een markt, een stokpaardenrace en een kinderkermis. Za v.a. 21u treden stand up comedians op.

In Nijmegen kunnen bezoekers van Waalkade à la Carte de gerechten proeven die in kleine porties worden geserveerd. Ook dit culinaire festijn kent zijn eigen betaalmiddel dat ƒ 1,50 waard is: 't Waaltje. Tijdens het eten zijn er do en za 18-24u, vr 18u30-24u en zo 14-19u muziekoptredens van oa Charlestown Jazzband, Pennies from Heaven en Raymundo.

*Haarlem Culinair, Grote Markt, vr 17-23, za/zo 11-23u. Inl 0900-6161600. Waalkade à la Carte, Waalkade, Nijmegen, do/vr/za 17-24u, zo 14-23u. Inl 024-36021111.

JuttersmuseumIn het Maritiem en Juttersmuseum op Texel wordt van 7 t/m 15 aug dagelijks het toneelstuk 'De Heeren Zeventien' opgevoerd. Het stuk speelt in 1727 en gaat over het VOC-verleden van Texel en de grondlegging van de koffiecultuur op Java.

*Maritiem en Juttersmuseum, Barentszstraat 21, Oudeschild. 7 t/m 15 aug, 20u. Zaal open 19u45, einde voorstelling 21u15. Volw ƒ 10, kinderen ƒ 5. Reserveren: 0222-314956

WatervervenNatuurmonumenten organiseert wo 12 aug een schildertocht in natuurgebied De Wieden (Overijssel). Deelnemers leggen een stukje omgeving vast in aquarel olv kunstenares Lina van der Berg. De benodigde materialen zijn aanwezig.

In hetzelfde bezoekerscentrum wordt op zo 9 aug om 14u een lezing gehouden over natuurfotografie. Aansluitend volgt een excursie waarbij de deelnemers in praktijk brengen wat ze tijdens de lezing hebben geleerd. Zelf een fototoestel meebrengen.

*Schildertocht: vertrek vanaf bezoekerscentrum De Wieden (ten noorden van St.Jansklooster, aan de Beulakerwijde). Bereikbaar met Veonn buslijn 71 uit Zwartsluis. Wo 12 aug om 13u. Duur: circa 3 uur. Kosten: ƒ 7,50 voor leden Natuurmonumenten, ƒ 10 voor niet-leden.

Natuurfotografie: 9 aug, 14u. Kosten: gratis voor leden van Natuurmonumenten, ƒ 5 niet-leden.

JazzIn Zandvoort wordt van 7 t/m 9 aug een Jazz en Blues Festival gehouden. Musici treden op op buitenpodia, in strandpaviljoens en in cafés. Deelnemers zijn oa The Loef Berchmaker Blues Band, The Masters of Blues en Saskia Laroo.

*Vr 7 t/m zo 9 aug in heel Zandvoort. Toegang gratis.

RozenHet Limburgse Lottum noemt zichzelf het grootste rozendorp van Nederland. Rondom dit plaatsje telen 125 kwekers circa 25 miljoen rozen per jaar. Tijdens het rozenfestival van 8 t/m 10 aug zijn er oa een tuin- en kunstmarkt en een snijrozenshow.

*Rozenfestival, za 8 t/m ma 10 aug, 10-23u. Toegang: volw ƒ 12,50, 65+/CJP ƒ 10, kinderen tot 12 jr gratis. Lottum ligt circa 10 km ten noorden van Venlo.

BoulevardTien dagen lang bijzondere muziek-, dans- en andere kunstvoorstellingen tijdens het Boulevard festival in Den Bosch. Een van de hoogtepunten is het Binnendiezeproject, een theaterreis per boot over het stadsriviertje de Binnendieze.

*Boulevard, 7 t/ 16 aug. Diverse locaties in Den Bosch. Programmakrant en inl via 073-6137671.