Gemeente mag coffeeshops wel selecteren

LEEUWARDEN, 6 AUG. De gemeente Delfzijl mag de handel in sofdrugs op één verkooppunt concentreren en tegelijkertijd andere coffeeshops laten vervolgen. Dit blijkt uit een arrest van het gerechtshof in Leeuwarden.

Het hof veroordeelde gisteren de exploitant van theehuis 'De Corner' in Delfzijl tot een voorwaardelijke boete van tweehonderd gulden wegens het in bezit hebben van 23 gram marihuana. Volgens het Openbaar Ministerie betekent deze uitspraak dat het softdrugsbeleid van Delfzijl en het OM door de rechter wordt aanvaard.

Delfzijl wil de handel in softdrugs te beperken tot één gecontroleerd verkooppunt. Sinds twee jaar verhuurt de gemeente daarom een pand in de binnenstad aan de stichting Paradox. De verkoop van hash of marhihuana op andere plaatsen wordt niet toegestaan.

De exploitant van De Corner was al in 1996 vervolgd. Destijds oordeelde de politierechter dat dit in strijd was met het gelijkheidsbeginsel. De politierechter verklaarde het OM niet ontvankelijk.

Aangezien het in bezit hebben van minder dan 30 gram softdrugs een overtreding is en geen misdrijf, kon het OM niet in hoger beroep. Wel stelde het cassatie in bij de Hoge Raad. Deze vernietigde in januari het vonnis van de politierechter en legde de zaak voor nieuwe behandeling voor aan het hof in Leeuwarden. Volgens de Hoge Raad was het vonnis van de politierechter onvoldoende gemotiveerd.

Het beleid van Delfzijl leidde twee jaar geleden tot Kamervragen. De toenmalige minister van Justitie Sorgdrager stelde dat de gemeente zich “strafrechtelijk kwetsbaar opstelde” door een pand ter beschikking te stellen aan Paradox. Volgens loco-burgemeester D. Doornbos is van directe betrokkenheid van de gemeente echter geen sprake. “De gemeente verhuurt zo'n dertig panden aan particulieren, waaronder aan een slijterij. Daarmee is de gemeente nog geen wijnhandelaar.” Volgens hem kan nu ook opgetreden worden tegen andere coffeeshops in de gemeente.