'Geen bewijs massagraf in Kosovo'; EU-missie na onderzoek:

PRISTINA, 6 AUG. Waarnemers van de Europese Unie hebben gisteren geen bewijzen gevonden voor een massagraf bij Orahovac in Kosovo, waarvan sommige media melding hebben gemaakt.

Oostenrijkse, Duitse en Zweedse media hadden gerapporteerd dat bij die plaats een massagraf met meer dan 500 etnische Albanezen, voornamelijk kinderen, zou liggen. Maar een missie van de EU kon dat gisteren niet bevestigen. Waarnemers troffen op een vuilnisbelt bij Orahovac wel veertig tot vijftig lichamen van etnische Albanezen aan. Het exacte aantal kon niet worden vastgesteld omdat de EU-waarnemers niet mochten graven.

Volgens Servische functionarissen betreft het hier 58 stoffelijke overschotten van “terroristen” van het Kosovo Bevrijdingsleger, die in hun ogen volgens de regels waren begraven. De EU-waarnemers zetten hun onderzoek nog voort en zullen mogelijk de Servische autoriteiten toestemming vragen voor een opgraving.

Een hulpkonvooi van de Verenigde Naties verliet vanochtend Priština op weg naar Mališevo, in het westen van Kosovo, om bijstand te verlenen aan de duizenden vluchtelingen. Het Servische offensief tegen de Albanese separatisten ging ook vandaag door, onder meer in de regio van Drenica.

Het Albanese ministerie van Buitenlandse Zaken vroeg gisteravond om een interventie van buitenaf in Kosovo, nu de Servische troepen, in strijd met een belofte van de Joegoslavische president Miloševic aan de EU, gewoon doorgaan met hun offensief. “Het is tijd om alle middelen te gebruiken de repressie te stoppen tegen de duizenden onschuldige mensen die in de bergen zitten, hongerig en zonder verdediging”, aldus het ministerie.

Volgens de Amerikaanse gezant Richard Holbrooke neemt de kans op zo'n interventie “dramatisch” toe. Hij zei tegenover CNN dat zijn Amerikaanse collegagezant, Chris Hill, gisteren een boodschap van “zeer krachtige aard” had overhandigd aan Miloševic tijdens een zes uur durend gesprek. Hill had de president verteld dat hijzelf getuige was geweest van plunderingen door Servische troepen.

Holbrooke haalde uit naar Miloševic wegens het niet nakomen van zijn belofte aan de EU. Volgens hem is Miloševic uit op een “militaire overwinning”, die mogelijk moet worden gestopt door de NAVO. Een dergelijke beslissing kan alleen worden genomen door de Amerikaanse president, in overleg met het Congres en de bondgenoten, aldus beoogd VN-ambassadeur Holbrooke, die op dit moment niet deelneemt aan het besluitvormingsproces.

Hij zei ook dat Miloševic klaar is voor overleg met de Albanezen, maar dat zij op hun beurt moeite hebben een delegatie samen te stellen, die hun verscheidenheid aan standpunten kan uitdragen. De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken, Nikolai Afanasiefski, is in Belgrado gearriveerd voor een nieuwe diplomatieke inspanning. (Reuters, AP)