Forse winstgroei Wolters Kluwer

ROTTERDAM, 6 AUG. Uitgever Wolters Kluwer heeft in het eerste halfjaar zijn bedrijfsresultaat na afschrijving van betaalde overnamepremies met 22 procent opgevoerd naar 574 miljoen gulden. Dat heeft het concern vanmiddag bekendgemaakt.

De groei is een scherp contrast met de gang van zaken bij concurrent Reed Elsevier, die vanochtend een stagnatie van de winstontwikkeling meldde. In maart ketste een fusie van Wolters Kluwer en Reed Elsevier af. Wolters Kluwer was bang dat de beloofde groei van de winst per aandeel niet gehaald zou kunnen worden door de verkoop van activiteiten die de Europese Commisie van de nieuwe combinatie verlangde.

De mislukte fusie heeft Wolters Kluwer 4 miljoen gulden aan advieskosten gekost. Bij Reed Elsevier hebben de fusiespecialisten zo'n 34 miljoen gulden in rekening gebracht.

De nettowinst na afschrijving van betaalde overnamepremies steeg met 18 procent tot 287 miljoen gulden. Per aandeel ging de nettowinst met 17 procent omhoog naar 4,16 gulden. De omzet nam in de eerste zes maanden toe met 16 procent tot 2,8 miljard gulden.

Wolters Kluwer verwacht ook voor het hele jaar een stijging van de nettowinst per aandeel van 17 procent. Voor 1999 handhaaft het uitgeversconcern de verwachting dat de winst per aandeel tenminste met 15 procent zal toenemen.

Om de acquisities (zoals de wetenschappelijke tijdschriften van Thomson en de uitgeverij Plenum) te financieren heeft de uitgever via onder meer een obligatielening de beschikking gekregen over 1,5 miljard gulden aan extra vermogen.

Vooral de activiteiten in de Verenigde Staten zorgden voor winst- en omzetgroei. Het gunstige economische klimaat en de sterke groei bij de electronische uitgever CCH zorgden ervoor dat de Amerikaanse activiteiten 41 procent van de winst vormen. Vorig jaar was dat aandeel nog 38 procent.

Het aandeel van de Aziatische activiteiten in de nettowinst daalde van 4 tot 2 procent. Toch zegt de uitgever weinig hinder van de financiële crisis te hebben. De lagere resultaten zijn het gevolg van “versterkte productontwikkeling”. De resultaten in Nederland stonden onder druk als gevolg van de vorig jaar gestarte reorganisatie. Op de Amsterdamse effectenbeurs konden de winstcijfers op een lichte koersstijging rekenen. Het aandeel had tegen het middaguur 2,70 gulden gewonnen en kwam daarmee op 305 gulden.