Drugsexpert VS laakt Nederland opnieuw

LOS ANGELES, 6 AUG. De Amerikaanse regeringsadviseur voor drugszaken Barry McCaffrey heeft opnieuw scherpe kritiek geuit op het Nederlandse drugsbeleid en het poldermodel voor de verslavingsproblematiek.

Na een bijeenkomst met politici en zakenmensen in Los Angeles typeerde de vroegere generaal de Nederlandse benadering van drugs als legale hypocrisie. “Buitenlandse schepen worden gecontroleerd op de aanvoer van bijvoorbeeld marihuana, terwijl dat ondertussen wordt gekweekt in eigen land”, zei hij.

McCaffrey bezocht vorige maand zeven Europese landen om zich te oriënteren op het continentale drugsbeleid. Hij kwam tot de conclusie dat Zweden, dat zijn liberale drugsbeleid uit de jaren zestig heeft afgezworen, nu met een veel repressievere politiek tot de Europese landen behoort met het minste drugsgebruik en de VS tot voorbeeld kan strekken. Maar hij had scherpe kritiek op het Nederlandse drugsbeleid van schadebeperking voor gebruikers.

“Het drugsmisbruik onder jongeren in Nederland is enorm gestegen en de gevangenissen puilen er uit”, meent McCaffrey. Hij zei dat in Europa de helft van alle MDMA (werkzame deel van xtc) uit Nederland komt, evenals een flink deel van de amfetamine. “Een groot deel van de softdrugs die in bars en huiskamers vrijelijk mag worden gerookt, wordt in strijd met de Nederlandse wet in eigen land verbouwd”, aldus Clintons topadviseur.

McCaffreys bezoek aan Nederland deed vorige maand veel stof opwaaien, omdat hij de Nederlandse aanpak van het drugsprobleem al vooraf als een “kleine ramp” bestempelde. Dat oordeel baseerde hij mede op onjuiste misdaadcijfers. Naar zijn zeggen vonden in Nederland in verhouding meer drugsmoorden plaats dan in de VS. Eenmaal in Nederland erkende hij verkeerde cijfers te hebben gebruikt en zwakte zijn uitspraken af. Dat gebeurde mede onder druk van minister Van Mierlo (Buitenlandse Zaken), die de Amerikaanse ambassadeur in Den Haag op de hoogte had gesteld van Nederlandse ergernis over McCaffreys slecht gedocumenteerde kritiek. Maar in Los Angeles typeerde de ex-generaal woensdag Nederland opnieuw als een soort narcoticastaat. “Xtc en marihuana worden vanuit Nederland over heel Europa geëxporteerd. Ook hun internationale partners zijn daar niet blij mee. Daarom denken wij dat de Nederlandse aanpak helemaal niet werkt”, zei hij. In de VS is het drugsgebruik volgens de uitgezette nationale strategie voor de komende tien jaar daarentegen “met de helft gedaald en dat van van cocaïne zelfs met 70 procent. Het aantal aan drugs gerelateerde moorden is gedaald met een derde en in de Amerikaanse strijdkrachten komt geen drugsgebruik voor”, aldus McCaffrey. (Reuters/ANP)