DOUBLE B

Double B: Cha-Chack Train (Via Jazz 9920372).

Twee blazers, zonder accoordeninstrument of ritme-sectie erbij, kunnen die een hele set blijven boeien? Ja, zo blijkt uit Cha-Check Train van het duo Double B, bestaande uit Stanislav Mitrovic en Akos Laki, twee Rotterdammers uit voormalig Joegoslavië. Ze bespelen allebei diverse instrumenten en weten daarmee, gesteund door vakkennis en een flinke dosis fantasie, zo'n breed scala aan sferen op te roepen dat de spanning heel mooi op peil blijft.

Soms spelen ze allebei basklarinet, wat waarschijnlijk de bandnaam verklaart, soms ieder tenorsaxofoon. In andere stukken is de combinatie heterogeen; Laki speelt ook besklarinet en sopraansax, terwijl Mitrovic zich tevens bedient van de ooit door Michael Brecker geïntroduceerElectronic Wind Instrument, dat onder meer synthetische percussie op kan roepen.

Jazz voor kenners is te horen in 'St Olexy', een mengsel van 'St. Thomas' en 'Doxy', twee klassieke deunen van saxofonist Sonny Rollins. In andere stukken is het de 'Slavische Ziel' die opspeelt, bijvoorbeeld in het ingrijpend bewerkte 'Nardis' van Miles Davis en het slotstuk 'Mi Füstölög'. Dat de blazers de regel 'gij zult niet vervelen' ernstig nemen, blijkt ook uit de lengte van hun 'adem'; de stukken duren gemiddeld nog geen vier minuten.

    • Frans van Leeuwen