Dodental China stijgt tot 2.000; Hevige regenval in Korea

PEKING/ SEOUL/KATHMANDU, 6 AUG. Het dodental van de overstromingen in China en Korea is gisteren verder opgelopen. Het officiële aantal doden in China bedraagt nu 2.000. In Zuid-Korea zijn gisteren 70 mensen omgekomen na hevige regenval.

Het nieuwe dodental is gisteren door het officiële Chinese persbureau Nieuw China bekend gemaakt. Het persbureau citeerde daarbij de Chinese onderminister van Burgerzaken, Fan Baojun. De Chinese autoriteiten zijn erg terughoudend met het verstrekken van informatie over de omvang van de ramp. Verwacht wordt dat het werkelijke aantal slachtoffers veel hoger ligt.

Volgens de gegevens van het persbureau zijn meer dan 5,5 miljoen huizen verwoest en zijn 13,8 miljoen mensen geëvacueerd naar hoger gelegen gebieden. Ongeveer 240 miljoen mensen - twintig procent van de Chinese bevolking - zijn in meer of mindere mate door de overstromingen getroffen. Zeker 21,5 miljoen hectare landbouwgrond is overstroomd.

In de stad Jiayu brak gisteren opnieuw een dijk langs de rivier de Yangtze. Het is niet duidelijk hoeveel mensen daarbij omkwamen. Gisteren brak een dijk in de stad Jiujiang die 35.000 mensen tegen het water beschermde. Gevreesd wordt dat de dijken, die door de aanhoudende regen en hoogwater doordrenkt zijn, het op meer plaatsen zullen begeven. In de zwaar getroffen provincie Hubei, is gisteren de noodtoestand uitgeroepen.

De tyfoon Otto, die gisteren de Chinese kust bereikte is sterk in kracht afgenomen, maar kan nog wel voor extra regenval zorgen.

Ook in Zuid-Korea is het aantal doden door overstromingen verder opgelopen. Bij overstromingen in het noorden van het land zijn zeker zeventig doden gevallen. Tientallen mensen worden nog vermist.

De overstromingen van vannacht werden veroorzaakt door zware regenval. In een nacht tijd viel tussen de twee en zes centimeter water. In de hoofdstad Seoul viel meer dan drie centimeter. Het leven in de 12 miljoen inwoners tellende stad was geheel ontregeld. Naar schatting 5.700 woningen staan onder water. Voor vandaag wordt nog meer regen verwacht.

De stad Paju ten noord-westen van de hoofdstad Seoul, was volledig van de buitenwereld afgesneden.

Het afgelopen weekeinde kwamen bij overstromingen in het nationale park Chiri in het zuiden van het land, 64 mensen om. De kans dat de 32 mensen die daar worden vermist nog in leven zijn, wordt zeer gering geacht.

Op de luchthaven Kimpo bij de hoofdstad Seoul werd gisteren een landingsbaan afgesloten, nadat een vliegtuig afkomstig uit Tokio in moeilijkheden geraakte. Het toestel gleed door de harde wind van de natte landingsbaan af, waarna een van de motoren vlamvatte. Negentien passagiers zijn gewond geraakt, van wie een ernstig. Ze liggen nog in het ziekenhuis.

De Nepalese regering maakte vandaag bekend dat sinds juni 113 mensen zijn omgekomen door overstromingen en landverschuivingen. Zeker 8.000 families zijn dakloos geworden. (Reuters, AFP, AP)