De Wilt evenaart weer polsstokrecord

STOCKHOLM, 6 AUG. Polsstokhoogspringster Monique de Wilt heeft voor de tweede keer in drie dagen tijd haar nationale record geëvenaard. De 22-jarige studente haalde gisteravond tijdens grandprixwedstrijden in Stockholm 4,10 meter.

De Wilt sprong afgelopen maandag in Malmö ook al over dezelfde hoogte. De atlete haalde de 4,10 meter in de openlucht voor het eerst op 27 mei van dit jaar in het Duitse Cottbus. De Wilt faalde vervolgens drie keer op 4,20 meter.

Marko Koers slaagde er ook in zijn vierde wedstrijd van het seizoen niet in een rol van betekenis te spelen. Op de 1.000 meter eindigde de atleet, die nog maar kort hersteld is van een stressfractuur in de voet, als negende en voorlaatste in 2.19,63. Het tempo lag voor Koers te hoog. Hij lag meteen na de start al laatste en miste in de slotfase de kracht om naar voren te komen.

De pupil van Theo Joosten beslist pas na de 800 meter van volgende week woensdag in Zürich of hij het zinvol acht naar de EK - later deze maand in Boedapest - te gaan. De Marokkaan Mahjoub Haida bracht op de 800 meter de beste jaarprestatie op 2.15,18.

Marcel Laros liet op de 3.000 meter steeple zijn beste seizoentijd noteren. Hij finishte als tiende in 8.23,52. Vorige week plaatste hij zich in Parijs met 8.24,67 voor de EK. Het Nederlands record staat sinds 1985 met 8.18,02 op naam van Hans Koeleman. De Keniaanse wereldkampioen Wilson Boit Kipketer won in 8.06,13.

Letitia Vriesde kwam op de 800 meter vrouwen niet verder dan de achtste plaats. De in Nederland wonende Surinaamse had 2.01,42 nodig. Maria Mutola uit Mozambique scherpte haar eigen beste jaarprestatie aan van 1.57,03 tot 1.56,72. Ook op de 5.000 meter bij de vrouwen werd een nieuwe beste jaarprestatie gelopen. De Marokkaanse Zahra Ouaziz werd eerste in 14.40,19. Tot nu toe stond er dit seizoen 14.42,11 achter haar naam.

De Amerikaanse wereldkampioen Maurice Greene won de finale van de 100 meter in 9,90 seconden, zeshonderdste boven het wereldrecord van Donovan Bailey uit Canada. Ato Boldon uit Trinidad en Tobago werd tweede in 9,96. In de serie had hij - met teveel rugwind - 9,89 gelopen. (ANP)