DE VAKANTIEPAN (5)

Een recept voor een hoofdgerecht en een nagerecht. Voor het hoofdgerecht is een grilpan erg handig. Maar de makreel kan ook in aluminiumfolie in de oven worden gaar gemaakt. Laat de vishandelaar de makrelen fileren. Wel de rozijnen. Ontvel de tomaten en snijd ze doormidden. Snijd de bleekselderij in zeer smalle reepjes. Bak de bleekselderij in een beetje olie gedurende een minuut of 5 in een koekenpan.

Doe de tomaten en rozijnen bij de bleekselderij en laat alles nog een een minuut of drie zachtjes sudderen. Voeg de pepers toe. Gril de met olie ingesmeerde makrelen in de grilpan aan beide kanten. (Of wikkel de makrelen voorzien van rozemarijn in folie en circa 30 minuten in de hete oven).

Leg rozemarijn op de vis, die wordt besprenkeld met citroensap. Schep de bleekselderij en tomaten naast de gegrilde makreel. Gril eventueel extra makreelfilets, die de volgende dag koud, besmeerd met een beetje citroensap en sambal oelek worden opgegeten. Laat de rozemarijn weg.

Het nagerecht wordt gemaakt van een gekochte cake van goede kwaliteit (dus geen smakeloze 'hotelcake'). Snijd deze cake in plakken van zo'n 10 cm. breed. Leg deze cakebakjes op een dessertbordje en hol ze aan de bovenkant met behulp van een lepel iets uit. Bedruppel de cake met kirsch en vul de holte met verschillende soorten in kleine stukjes gesneden fruit. Geef er eventueel lobbig geklopte slagroom bij.

Nodig:

4 verse makrelen

4 vleestomaten

2 stengels bleekselderij

4 takjes rozemarijn

1 eetl. rozijnen

1 eetl. groene pepers (uit een potje)

citroensap

olie

1 cake

verschillende soorten vers fruit

kirsch

    • Anne Scheepmaker