Cathay op verlies door Azië-crisis

HONGKONG, 6 AUG. De Hongkongse luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific is in het eerste halfjaar door de Aziëcrisis in de rode cijfers geraakt. Het bedrijf, waarvoor de KLM belangstelling heeft als alliantiepartner, leed een nettoverlies van 175 miljoen Hongkong dollar (44 miljoen gulden) tegen een winst van 1,06 miljard dollar over dezelfde periode vorig jaar. De omzet liep terug van 15,49 miljard tot 12,99 miljard dollar. De bezettingsgraad van de vliegtuigen zakte van 71,2 tot 66,8 procent. De verhouding tussen vreemd vermogen en eigen vermogen klom van 34 procent tot 51 procent.

Cathay-bestuursvoorzitter Peter Sutch sprak gisteren van “buitengewoon zware omstandigheden”. De onderneming had extra last van de Azië-crisis, omdat de autoriteiten van Hongkong de koppeling van de nationale munteenheid aan de Amerikaanse dollar wisten vast te houden, terwijl andere valuta's fors in waarde daalden.

De belangstelling voor intercontinentale vluchten naar Europa en Noord-Amerika bleef redelijk groot, al kwamen de marges ook hier onder druk te staan. De opbrengsten uit het reizigersvervoer zakten met 16,9 procent. Uit vrachtvervoer haalde Cathay 5,9 procent minder binnen. Op een winst- en omzetverbetering van enige betekenis in het tweede halfjaar rekent de luchtvaartonderneming niet meer. Problemen bij de opening van de nieuwe luchthaven Chek Lap Kok hadden vooral gevolgen voor het vrachtvervoer, wat Cathay in juli 250 miljoen Hongkong dollar aan inkomsten kostte. (KRF)