Burgmans nieuwe topman bij Unilever

ROTTERDAM, 6 AUG. De 51-jarige Anthony Burgmans zal hoogstwaarschijnlijk volgend jaar mei Morris Tabaksblat opvolgen als co-bestuursvoorzitter van Unilever. Dat hebben ingewijden bevestigd.

De Rotterdammer Burgmans is nu nog verantwoordelijk voor de ijs- en diepvriesactiviteiten in Europa en voor de coördinatie van de overige Europese activiteiten. Hij is geen lid van het zeven man tellende executive committee, maar sinds 1991 wel lid van de raad van bestuur die uit tien man bestaat.

Met Burgmans kiest het Nederlands-Britse levensmiddelenconcern (ijs, waspoeder, shampoo) voor verjonging. De twee andere Nederlandse bestuursleden, naast Tabaksblat, zijn beiden 58 jaar oud. Het jongste bestuurslid is de 52-jarige Ier Niall FitzGerald, de Britse co-voorzitter die twee jaar geleden aantrad.

Het aftreden van Tabaksblat, die in 1994 voorzitter werd, zal volgend jaar mei rond de aandeelhoudersvergadering plaatsvinden. Hij wordt in september 62 jaar. Het is bij Unilever gebruikelijk dat bestuursleden aftreden in het jaar dat ze 62 worden. In april volgend jaar wordt Tabaksblat 'president-commissaris' bij Reed Elsevier, een functie die zich moeilijk laat combineren met het voorzitterschap bij Unilever.

Burgmans, die bekend staat als een man van de harde lijn, studeerde aan Nijenrode en in Stockholm en Lancaster (MBA). Hij trad in 1972 in dienst bij Unilever en werkte onder meer in Duitsland en Indonesië.