Bram Lomans schiet met scherp op vakantie

ROTTERDAM, 6 AUG. Elf rake strafcorners, een eigen radioprogramma en een wekelijkse barbecue met de burgemeester. Acht weken verbleef hockeyer Bram Lomans in Australië, waar de Nederlandse international zijn faam als strafcornerspecialist te gelde maakte. “Een betaalde vakantie waarin ik het super naar de zin heb gehad.”

Lomans verdedigde de kleuren van North Queensland Barras, een districtsteam dat hem via Paul Lewis, vorig jaar nog ploeggenoot van de 23-jarige Brabander bij HGC, wist te strikken.

Ook de Australische internationals Stephen Davis en Baeden Choppy maakten deel uit van de selectie. “Queensland zocht iemand die de strafcorners kon benutten en kwam uiteindelijk bij mij uit”, aldus Lomans.

Twaalf wedstrijden speelde Lomans, waarin hij elf keer scoorde vanaf de rand van de cirkel. Daarmee eindigde de verdediger als tweede op de topscorerslijst. Voldoende voor een plaats in de play-offs was het niet. “We kwamen net één puntje tekort. Toch hebben ze meteen gevraagd of ik volgend jaar terugkom.”

Zijn komst ging niet ongemerkt voorbij. In Townsville, een dorp in het noordoosten van Australië, stond de lokale pers hem op te wachten toen hij vlak na het WK arriveerde. “De burgemeester nodigde me elke week uit om gezellig te komen barbecuen. De volgende dag stond dat keurig in de krant.” Daarnaast kreeg Lomans een eigen programma op de lokale radio. “Tussen de plaatjes door prijzen uitdelen, daar kwam het op neer.” Over gebrek aan belangstelling had Lomans sowieso niet te klagen. Staan in de Nederlandse hoofdklasse soms nog geen tweehonderd man langs de lijn, in Australië liepen de toeschouwersaantallen op tot vierduizend. “De entree bedraagt vijf dollar, maar wie vijf dollar extra op tafel legt mag de hele wedstrijd gratis drinken. Dus veel van die locals waren na verloop van tijd knetterdronken.”

Het niveau van Queensland laat zich vergelijken met een middenmoter uit de Nederlandse hoofdklasse. “Maar wat wil je? We trainden maar twee uurtjes per week. Zoals gezegd, het was meer een vakantie.”