Beurskoersen zakken dieper

AMSTERDAM, 6 AUG. De aandelenkoersen op het Damrak en de andere grote Europese beurzen zijn vanmorgen opnieuw weggezakt nadat Wall Street er gisteravond maar ten dele in was geslaagd te herstellen van een koersval van dinsdag, toen het Dow Jones-gemiddelde met 299 punten (3,4 procent) viel.

In New York sloot het Dow Jones-gemiddelde gisteravond uiteindelijk 59,47 punten (0,7 procent) hoger op 8.546,78 punten, na een uur voor het einde van de handel nog met 125 punten te zijn weggezakt.

Analisten wezen er op dat er desondanks gisteren in New York meer aandelen daalden dan er stegen, en dat koerswinst neerslaat bij een steeds kleinere groep van grote beursondernemingen. Daardoor geven de beursindices, waarin deze grote fondsen vertegenwoordigd zijn, een te rooskleurig beeld van de markt.

Amsterdam sloot gisteren, na tussentijds een verlies te hebben genoteerd van 3,5 procent, uiteindelijk 25,40 punten (2,1 procent) lager op 1.186,77 punten. Frankfurt eindigde op een verlies van 2,15 procent, Londen verloor 1,81 procent lager en Parijs 1,77 procent.

Vanmorgen waren de beurzen in Europa opnieuw lager, met rond het middaguur een verlies van 14,87 punten (1,25 procent) voor de AEX-index op 1.171,90 punten, een verlies van 0,66 procent voor Londen, 1 procent voor Frankfurt en 0,53 procent voor Parijs. Gevreesd werd dat het lichte herstel van Wall Street een pauze is in een dalende trend. In Amsterdam werd Koninklijke Olie met een koersdaling van 4 procent tot 95,90 afgestraft voor een met 17 procent dalende kwartaalwinst.

In Hong Kong belandde de Hang Seng-index met een koersdaling van 2,84 procent op 7.254,36 punten, het laagste niveau in 3,5 jaar. Luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific meldde gisteren het eerste verlies in zijn bestaan, vandaag meldde de grootaandeelhouder van Cathay, Swire Pacific, een winstdaling met 39 procent.

Uitgezonderd Singapore waar de beurs met 1,3 procent steeg, waren alle beurzen in het Verre Oosten rond een procent lager, met een verlies van 0,7 procent voor het Japanse Nikkei-gemiddelde op 15.876,22 punten.