Aerospace positief over RDM

ROTTERDAM, 6 AUG. De bewindvoerders van SP Aerospace and Vehicle Systems BV in Geldrop en vertegenwoordigers van vakbonden hebben gisteren een gesprek met Joep van den Nieuwenhuyzen van RDM Technology positief afgesloten. Van den Nieuwenhuyzen, die van plan is het noodlijdende SP over te nemen, wil dat de drie aandeelhouders volledig afstand doen van hun pakket aandelen en eist een spoedig akkoord met de crediteuren. In september kan de surseance volgens de bewindvoerders worden opgeheven.

SP is in problemen geraakt door de hoge ontwikkelingskosten van het Fennek verkenningsvoertuig voor de Koninklijke landmacht. Aanvankelijk wilden de aandeelhouders het bedrijf opsplitsen. Van den Nieuwenhuyzen wil echter het gehele bedrijf overnemen en onderbrengen bij RDM Technology. SP kreeg twee weken geleden een boedelkrediet van 5 miljoen gulden van zowel ABN Amro als van RDM. Dit was voldoende om ongeveer een maand door te werken. Vooral de opstelling van grootaandeelhouder Wegmann kan volgens bewindvoerder M.A. Poelman nog roet in het eten gooien. Dit Duitse bedrijf, dat samen met SP participeert in het tientallen miljoenen kostende Fennek project, moet bereid zijn afstand te doen van haar meerderheidsbelang in SP.

Volgens bestuurder G. Maenen van vakbond De Unie was de stemming gedurende het gesprek 'amicaal'. Hij toonde zich eveneens optimistisch over het vervolg. “Van den Nieuwenhuyzen is goed ingevoerd bij de ministeries van Defensie en Economische Zaken en ziet veel voordelen in het samengaan van SP met RDM.” Zo wist Van den Nieuwenhuyzen dat land- en luchtmacht twintig miljard gulden te besteden hebben voor nieuw materieel en kan hij nu als RDM en als SP meedingen naar orders.

Van den Nieuwenhuyzen verwacht voor SP extra orders in de wacht te slepen. SP moet kunnen profiteren van het verkoopnetwerk van RDM. Als dat lukt is hij bereid extra te investeren in SP.