Vitesse nog niet klaar voor nieuw seizoen

ARNHEM, 5 AUG. Kan Vitesse komend seizoen opnieuw een wig drijven tussen Ajax, PSV en Feyenoord? Of was de derde plek in de laatste competitie een incident? Vragen die gisteravond volstrekt onbeantwoord bleven in het Gelredome. De Arnhemse club wilde in zijn eigen toernooi de concurrentie door middel van een imponerend optreden al vast een schot voor de boeg geven, maar die poging mislukte. Slechts het resultaat stemde de nieuwe trainer Arthur Jorge tot enige tevredenheid. Vitesse versloeg het Braziliaanse Flamengo, mét Romario, na het nemen van strafschoppen. De reguliere speeltijd was geëindigd in 1-1.

Desondanks kon Vitesse nog niet de toon zetten voor het nieuwe seizoen. Dat had diverse oorzaken. Van grote invloed was de rode kaart die linksback Marc van Hintum ontving in de eerste helft wegens het trappen in de maag van Luiz Alberto. Daardoor moest spelmaker Michel Kreek zijn plek innemen en verdween het evenwicht op het middenveld.

Een aantal spelers van de ploeg kampt bovendien met een conditionele achterstand. Assistent-trainer Edward Sturing wist wel hoe dat kan. “De vakantie is voor enkele spelers te lang geweest. Als je zeven weken niets doet, heb je tijd nodig om weer in conditie te raken. Ikzelf ging na drie weken hardlopen. Maar ik praat nu over spelers die niets hebben gedaan.”

Daarom is Vitesse nog niet klaar voor het nieuwe seizoen. Jorge was wel opgelucht over het resultaat. Het duel met de Brazilianen vormde zijn debuut in het Gelredome. Maar over het vertoonde spel kon hij niet tevreden zijn. Zijn team leed veel balverlies. De spitsen Curovic en Machlas stonden te veel geïsoleerd. Het middenveld kon niet voor aansluiting zorgen en achterin ontbrak het nog weleens aan een goede organisatie.

Of het zijn intentie is om in tactisch opzicht op deze voet verder te gaan, laat Jorge nog in het midden, maar vooralsnog vertoont Vitesse qua speelstijl nauwelijks verschil met vorig seizoen. Op het middenveld deelt aanvoerder Kreek de lakens uit. Hij wordt op links geflankeerd door Reuser en op rechts door Perovic en Trustfull. Achterin is de rechtsbackpositie van Sturing nog vacant. De momenteel geblesseerde Van der Hoeven wordt waarschijnlijk zijn opvolger. Ook de verdedigers Zeman, Willems en De Marchi ontbreken nog in de selectie wegens blessures. Sturing: “Voor de zekerheid ben ik aan het begin van het seizoen op de spelerslijst gezet. Maar alleen in geval van nood kom ik nog in actie.”

Op het middenveld kunnen Korsten, Shoukov en de straks herstelde Van den Brom nog voor aanvulling zorgen. Maar Vitesse zit dun in zijn spitsen. Daarom wellicht wachtte Jorge gisteravond lang om met een extra aanvaller de opgelopen achterstand tegen Flamengo goed te maken. Want hij had alleen de zeventienjarige Zongo op de bank achter de hand. Of was het toch de defensieve denktrend van de coach die hem deed besluiten geen extra risico's te nemen? Zijn gok pakte goed uit, want in de slotfase maakte Curovic gelijk.

Als Jorge het team van Vitesse nog naar zijn hand wil zetten, rest hem weinig tijd. Hij kondigde gisteravond wel aan meer zekerheid in de defensie te willen inbouwen, opdat de bespeler van het Gelredome minder doelpunten tegen krijgt dan vorig seizoen. “En verder moet een aantal spelers gewoon beter gaan voetballen.” Hij doelde wellicht op Curovic en Machlas die gisteravond bij balverlies telkens een rustpauze inlasten.

Trustfull ging vanaf de rechterflank regelmatig acties aan die geen enkel rendement opleverden. Na balverlies van hem kon Flamengo in de 58ste minuut een aanval opbouwen die uitmondde in een treffer. Nelio bediende Romario die zich op zijn bekende wijze vrijmaakte en de bal in het net schoof. De ster van het WK van 1994 was voor het eerst sinds lange tijd weer actief in het land waar zijn loopbaan echt begon. Slechts bij vlagen was hij ouderwets op dreef. In de zevende minuut stond hij na een karakteristieke demarrage vrij voor doelman Westerveld, maar het lobje was onzuiver. In de tweede helft passte hij een bal van achter z'n standbeen, zoals alleen Romario dat kan.

Maar te vaak 'wandelde' de Braziliaan over het gras. Triomfantelijk provoceerde hij het publiek toen hij tijdens de strafschoppenserie de bal onberispelijk inschoot. Marcos zag zijn penalty echter gestopt door Westerveld. Machlas, Reuser, Curovic, Kreek en Trustfull bewezen dat een Nederlandse ploeg ook op dit onderdeel van Brazilianen kan winnen. Vitesse speelt vanavond de finale tegen Atlético Madrid. De Spanjaarden wonnen met 4-0 van Chelsea.