Vijandig bod AlliedSignal van 20 miljard op concurrent

NEW YORK, 5 AUG. Het Amerikaanse conglomeraat AlliedSignal heeft gisteravond een vijandig bod van 9,8 miljard dollar (bijna 20 miljard gulden) uitgebracht op het elektroconcern AMP Incorporated. Daartoe is besloten nadat AMP had geweigerd op vriendschappelijke basis te praten over een overneming, aldus Allied.

AMP is een grote producent van schakelaars, connectors en andere onderdelen voor de elektro- en de elektronicaindustrie. Het concern boekte vorig jaar een omzet van 5,7 miljard dollar (11,4 miljard gulden).

In Nederland heeft AMP een vestiging in Den Bosch met 950 werknemers. Een zegsman van deze vestiging meldde het nieuws vanmorgen van internet te hebben 'geplukt' en had nog niets uit de VS vernomen. Maar hij maakte zich niet teveel zorgen gezien de aparte BV-status van het Bosche AMP.

AlliedSignal behaalde in 1997 een omzet van 14,5 miljard dollar (29 miljard gulden). Het concern maakt auto-onderdelen, chemicaliën, vezels en kunststoffen. Behalve de autoindustrie is ook de lucht- en ruimtevaart een belangrijke afnemer.

Het bedrijf verwacht dat AMP zal kunnen profiteren van samenwerking met AlliedSignal. Het concern wijst er daarbij op dat de winst per aandeel van AlliedSignal de afgelopen zes jaar met minimaal 21 procent per jaar is gestegen.

AlliedSignal biedt 44,50 dollar per aandeel AMP. Dat is ruim 55 procent meer dan de laatste beurskoers. Allied zegt nog steeds bereid te zijn met de directie van AMP te praten over de voorwaarden van een overneming.

“AlliedSignal geeft er de voorkeur aan via goed overleg tot een oplossing te komen en wij zijn bereid ons flexibel op te stellen ten aanzien van de aard van en de voorwaarden aan de transactie”, aldus AlliedSignal-topman Larry Bossidy in een verklaring. Maar als het niet tot een gesprek komt, zo voegde daar daaraan toe, zal het concern alle beschikbare middelen gebruiken om het bod te doen slagen. “Hun weigering om op onze verzoeken te antwoorden mag de toekomstige samenwerking niet verhinderen”, zei Bossidy.

AlliedSignal heeft in Nederland een vestiging in Weert en een kleine serviceafdeling op Schiphol. De vestiging in Limburg is een chemische fabriek met zestig werknemers voor de productie van CFK's die in 1994 van AkzoNobel werd overgenomen.

Een fabriek voor vezels in Emmen, waar 300 werknemers in dienst waren, wordt momenteel gesloten. De bulkproductie van die tapijtgarenfabriek draaide de afgelopen jaren met verlies. (KRF, DPA, ANP)