Turkse schrijver: 24 jaar wegens ophitsing tegen leger

ANKARA, 5 AUG. Een rechtbank in de Turkse stad Izmir heeft gisteren een toneelschrijver en een acteur ieder tot 24 jaar gevangenisstraf veroordeeld omdat ze in een toneelstuk het Turkse leger zouden hebben afgebeeld als onderdrukker van moslims. Volgens de rechtbank hebben zij het volk aangezet tot regionale en raciale haat. Vier andere leden van de toneelgroep kregen ieder 16 jaar gevangenisstraf voor hun rol in het stuk.

Een lagere rechtbank had de auteur van het stuk, Mehmet Vahi Yazar, tot drie jaar gevangenis, en de acteurs tot twee jaar veroordeeld. Maar het hof in Izmir vermenigvuldigde de straffen met acht omdat het stuk op acht verschillende plaatsen was opgevoerd.

Het stuk, getiteld 'Een Vijand van God', speelt in een niet-genaamd land waar de strijdkrachten vrome moslims onderdrukken. Dezen nemen wraak door een heilige oorlog af te kondigen tegen de wereldlijke orde. Volgens de aanklagers zette het stuk aan tot opstand door de militairen te brandmerken als hindernis op de weg naar vestiging van een islamitische staat.

'Een vijand van God' werd vorig jaar opgevoerd, toen het leger, de zelf-verklaarde hoeder van de seculiere orde in de Turkse republiek, fel campagne voerde tegen de regering van de moslim-fundamentalistische premier Necmettin Erbakan. Deze werd uiteindelijk door de pressie van de militairen tot aftreden gedwongen. Hij werd opgevolgd door de conservatief Mesut Yilmaz, die sindsdien een seculiere coalitieregering leidt. Het leger houdt echter ook Yilmaz onder druk om vermeende islamitische uitwassen aan te pakken. (APP)