The B 52's

The B-52's: Time Capsule (Reprise/Warner 9362 46995-2)

Het lag voor de hand dat het beste album van The B-52's een verzamelalbum zou worden. De naar de suikerdottenkapsels van de zangeressen genoemde groep uit Athens, Georgia staat sinds 1979 bekend om de hoekige en komische popsongs, die indertijd tot de new wave werden gerekend. De schelle orgeltjes en de aan meidengroepen als The Shangri-Las ontleende samenzang klonken grappig, maar een elpee lang konden The B-52's maar zelden boeien.

De hoogtepunten zijn nu verzameld op Time Capsule: Songs For A Future Generation, een cd die aan een eerdere (Island-)compilatie ook latere (Warner-)hits als Love Shack en de titelsong uit de film The Flintstones toevoegt. Het liefst hadden The B-52's een box-set met een quizboek samengesteld, waarin ze vragen hadden kunnen stellen als 'wat is het vreemde geluid aan het eind van Rock Lobster?' (antwoord: het gezoem van een brandalarm). Eén cd met schots- en-scheve popsongs als Planet Claire en Private Idaho blijkt echter genoeg om te illustreren hoe origineel en aanstekelijk The B-52's konden klinken, terwijl ze in het tamelijk overbodige nieuwe nummer Hallucinating Pluto krampachtig blijven geloven in het bestaan van UFO's en laserpistolen. Mooiste nummer blijft het vrijgevochten hippielied Roam waarin de charmante hakkelaar Fred Schneider voor één keer zijn mond houdt om de samenzang van suikerdotten Cindy Wilson en Kate Pierson ruim baan te geven.

    • Jan Vollaard