Ten Oorlog! wordt Zum Krieg!

ROTTERDAM, 5 AUG. De theaterproductie Ten Oorlog van het Vlaamse theatergezelschap Het Toneelhuis (voorheen Blauwe Maandag Compagnie) zal volgend jaar te zien zijn in de Salzburger Festspiele. Net als in de zeer succesvolle originele versie zal acteur Jan Decleir de rol van Richard III spelen. De andere rollen worden vervuld door acteurs van het Hamburgse Schauspielhaus en door enkele Duitse gastacteurs van dat gezelschap. De bijna twaalf uur durende theatermarathon, die december vorig jaar in première ging, wordt opnieuw geregisseerd door Luk Perceval.

Ten Oorlog! is een eigenzinnige bewerking van Shakespeare's koningsdrama's door de Vlaamse schrijver/dichter Tom Lanoye en Luk Perceval. In chronologische volgorde wordt het verhaal van zes koningen verteld, de zogeheten 'War of The Roses', in de laatste drie stukken in een ritmische rap-achtige mengeling van Nederlands, Amerikaans en Engels en zelf verzonnen woorden.

De Duitse vertaling van Ten Oorlog! wordt verzorgd door Rainer Kersten, de vaste vertaler van Tom Lanoye's romans en Klaus Reichert, een specialist op het gebied van Engelse Renaissance-literatuur. Volgens dramaturg Guy Joosten blijft het jambische karakter van de tekst intact in de Duitse vertaling.

Voordat Ten Oorlog! als Zum Krieg! op 25 juli 1999 in première zal gaan in de oude fabriekshal Perner-Insel te Hallein bij Salzburg, speelt Het Toneelhuis in mei 1999 nog een aantal Vlaamse voorstellingen in Antwerpen. Plannen om ook nog in Amsterdam op te treden zijn afgeketst op het gebrek aan een geschikte speelruimte. Als tegemoetkoming aan het Nederlandse publiek zal het theatergezelschap voorstellingen geven op Nederlandse vrije dagen, waaronder 5 mei.