Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Gesprek met een Amerikaanse vrouw die in het Grenshospitium in Amsterdam vastzit op verdenking van de ontvoering van haar eigen kind. Om te voorkomen dat ze naar Amerika wordt teruggestuurd en opgepakt, heeft ze hier asiel aangevraagd. Ned.2, 18.15-18.43u.

Netwerk. Reportages over het zogeheten 'jobhoppen' (het snel van baan veranderen), de dopingcrisis in de wielerwereld en de burgeroorlog en hongersnood in Soedan. Ned.1, 20.23-20.57u.

Nova. Staatssecretaris Vermeend (financiën) waarschuwt de consument tegen allerlei constructies van instellingen en verzekeringsmaatschappen om geld te beleggen en een reportage over een voorstelling tijdens een boottochtje in het riviertje de Dieze in Den Bosch. Ned.3, 22.33-22.58u.

President in Afrika. In deze tweede aflevering van een 5-delige serie praat Aad van den Heuvel met de president van Malawi, Bakili Muluzi. Het camerateam mocht met de president mee 'op tournee'. Ned.1, 23.25-23.55u.

DOCUMENTAIRES

De wereld is klein. Portret van drie mannen, getrouwd en met kinderen, die later tot het besef kwamen dat ze zich bij een man beter voelden. Belg.1, 21.20-21.55u.

De tijdspiegel. Tweede deel van een drie-delige serie met portretten en werk van Russische documentairemakers. Vanavond de documentaires Post en Bliss van de rebelse Vitali Manski. In Post laat hij de dreiging voelen van de eerste binnenlandse oorlog in Rusland na de perestrojka en in Bliss portretteert hij de gezusters Churilov die in het bergdorpje Ivannikovo leven. Ned.1, 21.58-23.25u.

QED. Een onderzoek naar neonatacide, vrouwen die hun baby op de eerste levensdag doden. Vrouwen leggen uit hoe deze tragedies zich voltrokken hebben. BBC1, 22.30-23.00u.

AMUSEMENT

Oude kloostergebruiken. Over eetgewoontes en anekdotes van monniken. In het programma worden drie kloosterrecepten Paussoep, linzenschotel en Benedictijnse sinaasappelrijst gegeven die op teletekst zijn na te lezen. Ned.1, 19.02-19.30u.

SPORT

Studio sport. Discussie over de vraag of topsport naar aanleiding van de dopingaffaires in de Tour de France een ander gezicht krijgt. Met o.a. lid van het team Sydney 2000 Joop Albeda, voorzitter van de vakbond voor wielerprofs Henk Vos en atletiektrainer Henk Kraaijenhof. Ned.2, 19.00-19.50u.

MUZIEK

Toonmeesters. Portret van de Russische componiste Galina Oestvolskaja wier muziek ontdaan is van elke franje en versiering. Zij is een mensenschuwe vrouw die haar geheime plekken in Sint Petersburg prijsgeeft. Herh. uit januari 1994. Ned.3, 22.58-0.19u.

The making of an idiot. Documentaire over de voorbereidingen van de opera Life with an idiot van de afgelopen maandag overleden Russische componist Alfred Schnittke. Op 13 april 1992 beleefde die opera zijn wereldpremière in het Amsterdamse Muziektheater. O.a. beelden van de repetitie met dirigent Mstislav Rostropovich. Ned.3, 0.19-1.02u.

FILM

Graffiti Bridge (Prince, 1990, VS). Zie Film-vooraf. RTL5, 20.30-22.10u., met reclame.

And God Created Woman (Roger Vadim, 1987, VS). Loszinnige vrouw trouwt met timmerman om uit de gevangenis te blijven. Roger Vadim tekende zelf voor deze halfslachtige Amerikaanse remake van ...Et Dieu créa la femme uit 1957, de film die van Brigitte Bardot een ster maakte. Maar Rebecca de Mornay is geen Bardot en verder heeft de film weinig met het origineel te maken. SBS6, 20.30-22.10u., met reclame.

The Rocketeer (Joe Johnston, 1991, VS). Disney-familiefilm speelde in op stripheldenfilms als Dick Tracey en Batman door de door Dave Stevens (in de jaren tachtig) getekende piloot die het opneemt tegen de nazi's naar het witte doek te halen. De regie was in handen van voormalige special effects expert Joe Johnston (onder meer Honey I Shrunk the Kids), die zorg droeg voor een oogstrelende film, die inhoudelijke echter weinig te bieden had. Veronica, 20.30-22.20u., met reclame.

. Six Degrees of Separation (Fred Schepisi, 1994, VS). Zie Film-vooraf. Belg.2, 20.30-22.20u.

Murphy's Romance (Martin Ritt, 1985, VS). Degelijke romantische komedie met sterke rol van Sally Field als alleenstaande moeder die in het Amerikaanse Zuiden een nieuwe leven probeert op te bouwen. Belg.1, 21.55-23.43u.

Wagon's East (Peter Markle, 1994, VS). Frivole western met komiek John Candy, die tijdens de opnamen overleed.Helaas is zijn optreden als aanvoerder van een groep mensen die teleurgesteld is geraakt in het leven in het Wilde Westen, flauw en voorspelbaar. BBC1, 23.00-0.45u.

Les Truffes (B. Nauer, 1995, Frankrijk). Komedie met Jean Reno als drankzuchtige bokser die met een biggetje vrouwen wil imponeren. Duitsl.1, 23.00-0.25u., nagesynchroniseerd.

Missing Pieces (Leonard B. Stern, 1991, VS). Bij vlagen vermakelijke thriller. Voormalig Monty Python-ster Eric Idle is mislukte schrijver die op zoek gaat naar fortuin. BBC1, 0.45-2.15u.

Taras Bulba (J. Lee Thompson, 1962, VS). Klassieke spektakelfilm met Yul Brynner als legendarische kozak Taras Bulba die de strijd met de Polen aanvoerde. Wordt gecompliceerd als zijn zoon verliefd wordt op Poolse schone. Duitsl.1, 0.45-2.45u., nagesynchroniseerd.

Gesprengte Gitter (Harry Piel, 1943, Duitsland). Tijdens bombardementen op dierentuinen in WOII ontsnappen wilde dieren en lopen vrij rond door Duitse steden. Avonturenfilm van en met Harry Piel werd als in 1943 vervaardigd onder de titel Panik, maar pas tien jaar later uitgebracht, omdat de film te zeer aan de realiteit was ontleend en te veel paniek zou zaaien in gebombardeerde Duitse steden. Duitsl.2, 1.45-3.25u.