Partij van Hun Sen wint verkiezingen Cambodja

PHNOM PENH, 5 AUG. De 'sterke man' van Cambodja, Hun Sen, heeft de parlementsverkiezingen van 26 juli gewonnen. Zijn Cambodjaanse Volkspartij kreeg 41,4 procent van de stemmen, zo blijkt uit de definitieve resultaten die de nationale kiescommissie vanmorgen bekendmaakte.

De FUNCINPEC-partij van zijn aartsrivaal prins Norodom Ranariddh behaalde 31,7 procent. De partij van politicus Sam Rainsey, ooit lid van de FUNCINPEC maar door Ranariddh uit de partij gezet, kreeg 14,3 procent. Op basis van de huidige resultaten krijgt de partij van Hun Sen waarschijnlijk de absolute meerderheid in het Cambodjaanse parlement. Hun Sen heeft overigens eerder gezegd naar een 'grote' coalitie, waarin ook zijn rivalen zitting hebben, te streven.

Overigens is het laatste woord over de Cambodjaanse verkiezingen nog niet gezegd. Internationale waarnemers noemden de stembusgang eerlijk, maar volgens de oppositiepartijen was er sprake van grootschalige fraude. Gisteren nog zeiden enkele politici van de oppositie dat zij een hertelling van alle stemmen eisen. Volgens een woordvoerder van de nationale kiescommissie hebben zij daar het recht toe maar kost hertelling “erg veel tijd, geld en mensen”.

Gisteren werd bekend dat Kassie Neou, vice-voorzitter van de kiescommissie, gevraagd heeft van zijn functie ontheven te worden. Volgens een woordvoerder van de commissie heeft de vice-voorzitter, die zich met de rechten van de mens heeft beziggehouden en als een van de weinige onafhankelijke leden van de commissie werd beschouwd, genoeg van de “administratieve” problemen bij de verkiezingen. (AP)