Palestijnen verdacht; Twee joodse kolonisten vermoord

TEL AVIV, 5 AUG. Twee kolonisten uit de Israelische nederzetting Yitshar, nabij de grote Palestijnse stad Nablus op de Westelijke Jordaanoever, zijn omstreeks middernacht vermoord, waarschijnlijk door twee Palestijnen.

De aanslag komt op een moment dat het Israelisch-Palestijns vredesproces in een diepe crisis lijkt weg te zakken over een verdere Israelische ontruiming van 13,1 procent nog bezet gebied op de Westelijke Jordaanoever. Premier Benjamin Netanyahu heeft vanmorgen vroeg de aanslag scherp veroordeeld. “Ik neem deze moord zeer ernstig op”, zei hij. “Deze moord bewijst dat Israel in de onderhandelingen met de Palestijnen op veiligheid moet staan”. Volgens radio Israel gaf hij toestemming tot uitbreiding van de nederzetting Yitshar, maar verwierp hij het idee van de bouw van nieuwe nederzettingen. Minister Shaul Yahalom van de Nationale Religieuze Partij drong vanmorgen aan op onderbreking van de besprekingen met de Palestijnen en de uitbreiding van Yitshar. “Iedere Palestijn moet weten dat hij verliest als hij joden vermoordt”, zei hij.

Ook een Palestijnse woordvoerder heeft de aanslag vanmorgen veroordeeld. Hij sprak de hoop uit dat extremisten van beide kanten de kans op vrede niet teniet zullen doen. De Palestijnse politie werkt met het Israelische leger samen om de hand te leggen op de daders.

De jeep waarmee de slachtoffers de weg rond de als extremistisch bekend staande nederzetting Yitshar controleerden, reed vanochtend in een hinderlaag. Een van de dodelijk gewonde kolonisten slaagde er nog in via de mobiele telefoon alarm te slaan. Uit de toedracht van het incident blijkt dat de aanvallers beide kolonisten in het hoofd schoten en een van hen ontwapenden. Het Israelische leger had een van de twee slachtoffers wegens eerdere incidenten met Palestijnen verboden wapens te dragen.

Beide kolonisten studeerden in Nablus in het zwaar door Israelische troepen bewaakte religieuze seminarium bij het vermeende graf van Jozef. Zij zijn naaste familieleden van rabbijn Moshe Levinger uit Kiryat Arba, een van de oprichters van Gush Emoniem, het Verbond der Getrouwen, dat sedert 1976 de stoot heeft gegeven tot het stichten van nederzettingen op de bergrug op de Westelijke Jordaanoever. Daar woont de overgrote meerderheid van de Palestijnse bevolking.

Tussen de kolonisten in Yitshar en de Palestijnse bevolking uit nabijgelegen Palestijnse dorpen kwam het vorige maand tot geweld over gebiedsuitbreiding van de nederzetting. Het Israelische leger moest toen tussenbeide komen om bloedvergieten te voorkomen. In grote haast werd vanmorgen in Yitshar land voor een begraafplaats aangewezen waar beide kolonisten vanmiddag werden gegraven.

    • Salomon Bouman