Once boycot Franse koersen; Vertraging in onderzoek TVM-renners

ROTTERDAM, 5 AUG. De Franse justitie heeft gisteren de wachttijd in de TVM-affaire andermaal verlengd. Omdat de resultaten van de laboratorium-onderzoeken van de middelen die vorige maand in het Tour-hotel van de Nederlandse wielerploeg in Pamiers zijn aangetroffen nog niet beschikbaar zijn, is het twijfelachtig of Cees Priem, Andrei Michailov en Jan Moors nog deze week worden vrijgelaten.

Vorige week stelde Joost van Mierlo, de advocaat van het TVM-drietal, dat maandag of dinsdag de analyses bekend zouden zijn. Gisteravond moest hij tot zijn teleurstelling meedelen dat het langer gaat duren. Rechter-commissaris Odile Madrolle, in Reims belast met het onderzoek naar een mogelijke dopingaffaire in de TVM-ploeg, kon Van Mierlo wel een belofte doen. “Ik heb haar toezegging dat de resultaten voor het komend weekeinde bekend zullen zijn. Dat is ten minste enig houvast.” Van Mierlo weet niet wat de oorzaak van de vertraging is.

De houding van de Franse justitie kan ook gevolgen hebben voor de Ronde van Nederland die later deze maand wordt verreden. De Spaanse ploegen die zouden meedoen, weigeren met de auto's door Frankrijk te rijden uit angst voor nieuwe arrestaties. “Dat is een probleem”, zei wielermakelaar Gerrie van Gerwen. “Er is op dit moment een discussie gaande met de Franse justitie, die moet duidelijkheid in de zaak brengen.”

De wielerploeg Once, die net als drie andere Spaanse formaties de Tour voortijdig verliet, heeft verder besloten dit jaar geen wedstrijden meer in Frankrijk te rijden. Het team van de Franse kopman Laurent Jalabert wijzigt het programma wegens de slechte ervaringen in de Ronde van Frankrijk. Once zou nog deelnemen aan de Tour du Limousin, Parijs-Tours en de Tour de l'Avenir. De directie heeft ook juridische acties aangekondigd tegen de Tourdirectie. Once is verontwaardigd over de wijze waarop de Franse politie en justitie de renners heeft behandeld in de jacht op dopingpraktijken.

Ook de Spaanse wielerbond heeft zijn conclusies getrokken uit de ervaringen in de Tour. Uit protest tegen de handelwijze van de Franse justitie besloot de wielerbond de vrouwenploeg terug te trekken uit de Tour Feminin.

Een bezoeker van het Novotel in Voreppe heeft gisteren een plastic zak met verdachte flacons gevonden in zijn hotelkamer. Dit meldt een Franse krant. Tijdens de Ronde van Frankrijk hebben de ploegen GAN, Casino, Saeco en Kelme de nacht van 25 juli doorgebracht in het complex. De politie heeft de flessen overgebracht naar jusititie in Lille. Het parket, belast met de dopingaffaire rond Festina, gaat de flacons onderzoeken.

TVM-coureur Bart Voskamp had gisteren eindelijk weer reden tot juichen. Hij won de profronde in Stiphout. In de sprint troefde Voskamp Michael Boogerd af. Jeroen Blijlevens ontbrak in Stiphout. “Emotioneel kon hij het na alle toestanden in Frankrijk nog niet aan”, aldus wielermakelaar Van Gerwen.