Offensief rebellen Colombia

BOGOTA, 5 AUG. Een offensief van linkse rebellen in Colombia heeft tot dusver aan ten minste 76 mensen het leven gekost. Dertig Colombiaanse militairen zijn vermist. Maandag opende de linkse verzetsbewegingen FARC en ELN in het hele land de aanval met autobommen, sabotageacties op pijpleidingen en olieraffinaderijen en aanvallen op militaire bases.

Momenteel wordt nog zwaar gevochten in de oostelijke Meta-provincie en in Miraflores in de provincie Guaviare, waar de basis van een Amerikaanse antidrugseenheid onder mortiervuur ligt. Het offensief komt vlak voor de machtsoverdracht van de zittende president Ernesto Samper aan zijn opvolger Andres Pastrana komende vrijdag. Pastrana, die vlak na zijn verkiezing de jungle introk voor overleg met de leiders van het FARC, denkt niet dat het linkse offensief de nekslag is voor het vredesproces dat hij als president op gang hoopt te brengen. “Ik zie dit als een afscheidscadeau voor de zittende regering.” (Reuters)