Noodtoestand bij Athene door hevige bosbranden

ATHENE, 5 AUG. De Griekse regering heeft de noodtoestand uitgeroepen voor een berggebied ten noordoosten van Athene, wegens hevige bosbranden. Zeker 1.000 mensen zijn uit het gebied geëvacueerd. De meeste branden waren gisteravond onder controle gebracht, maar laaiden vanmorgen weer op als gevolg van de harde wind.

De branden braken afgelopen zondag uit aan de voet van de berg Penthelikon, op enkele kilometers afstand van de buitenwijken van de stad. Door de harde wind, met vlagen tot 75 kilomter per uur, breidde het vuur zich snel uit. De vlammen vernietigden enkele huizen en een begraafplaats. Een militair ziekenhuis moest worden ontruimd, evenals een kinderkamp en een verblijf voor gehandicapte kinderen. Zo'n drie kilometer ten oosten van de stad wordt het dorp Anthoussa door de vlammen bedreigd.

De brand wordt bestreden door zeven blusvliegtuigen en ruim 1.000 brandweerlieden en vrijwilligers. Gisteren bleek echter dat de branden dusdanig snel om zich heen grepen dat de Griekse regering voor het gebied de noodtoestand uitriep. De Griekse premier Kostas Simitis brak gisteren zijn vakantie af en bezocht het gebied.

Gisteravond luwden de branden doordat de wind wegviel. Maar vanochtend laaiden de vlammen op een aantal plekken weer op toen de wind opstak, met name in de buurt van de dorpen Stamata en Dyonisos. Een nieuwe brand ontstond vanmorgen bij de noordelijke Atheense voorstad Chalandri. Een brandweerman is daarbij met ademhalingsproblemen in een ziekenhuis opgenomen.

De Atheense autoriteiten vermoeden dat de brand is aangestoken. De Atheense politie is afgelopen zondag, voordat de brand uitbrak, gebeld met de mededeling dat bij de berg brand zou worden gesticht.

De brandweer heeft de afgelopen dagen verschillende keren valse meldingen via noodfrequenties gekregen. Ook is de brandweer verschillende malen uitgescholden. Volgens de minister van Justitie is gepoogd de brandbestrijders “te terroriseren en een atmosfeer van angst te scheppen”.

Bewoners van de stad hebben felle kritiek op de autoriteiten, die veel te weinig zouden hebben gedaan om uitbreiding van de branden te voorkomen. Volgens de minister is door de gemeente Athene adequaat gereageerd en zijn “uit alle delen van Griekenland” brandbestrijders naar de hoofdstad gehaald.

Ook ten oosten van Athene, in het kustplaatsje Lagonissi, brak gisteren brand uit, maar het vuur doofde tegen de avond. Ten westen van Athene bedreigden bosbranden gisteren kortstondig het kleine amfitheater bij Epidaurus.

In Griekenland brandt het verder nabij de berg Taygete op de Peloponnese. Ook daar is de noodtoestand uitgeroepen. In het gebied woedden vorige maand al enkele felle bosbranden. (Reuter)