MTV weg van kabel Amsterdam en Hilversum

ROTTERDAM, 5 AUG. Het muziekstation MTV is sinds gistermiddag niet meer in Amsterdam en Hilversum te zien. Het weigert vanaf 1 september zijn kanaal te delen met de muziekzenders The Box en TV Noordzee, zoals de Amsterdamse Programma Raad (APR) heeft voorgesteld.

Tevens protesteert MTV tegen de naar zijn mening 'nieuwe extreem hoge tarieven voor doorgifte', die kabelexploitant A2000 MTV berekent. MTV vreest dat, nu Amsterdam geld vraagt voor een plekje op de kabel, andere kabelexploitanten in Nederland zullen volgen.

Het CDA-Kamerlid Verhagen heeft hierover vragen aan het nieuwe kabinet. Hij vraagt zich af of een Programmaraad een zender kan dwingen tot kanaaldeling, en wat de visie van de nieuwe staatssecretaris Van der Ploeg is, op de machtspositie van kabelexploitanten ten aanzien van het vragen van betaling voor doorgifte.

De APR, het orgaan dat kabelexploitant A2000 adviseert over de kanaalindeling in de hoofdstad, maakt elk jaar een nieuwe zenderindeling, afhankelijk van het nieuwe aanbod aan televisiezenders. Op grond van haar advies beslist eind augustus de gemeenteraad over het zogeheten basispakket.

De APR geeft The Music Factory, de Nederlandse evenknie van MTV, wel een eigen kanaal. “Twee jaar lang hebben MTV en TMF een nek aan nek race kunnen houden. TMF heeft bewezen de grootste en de populairste te zijn”, geeft Sonia ter Meulen, secretaris van de APR, als verklaring. De APR vindt twee muziekkanalen in Amsterdam genoeg. Dit heeft tot gevolg dat het overige muziekaanbod samen op één kanaal terechtkomt.

Het is opmerkelijk dat de APR nieuwkomer TV Noordzee op dezelfde manier behandelt als het al tien jaar in Nederland draaiende MTV.

“Nederlands repertoire is ook op de radio een succes gebleken. Er is veel vraag naar. Daarom geven wij TV Noordzee een kans”, aldus Ter Meulen.

A2000 laat middels een woordvoerder weten niet van zijn financiële eisen af te zien, maar het niet eens te zijn met de APR-plannen voor kanaaldeling van MTV. A2000 zegt hieraan echter niets te kunnen veranderen, omdat het alleen van het advies van de APR mag afwijken als deze uit financiële of technische problemen niet uitvoerbaar blijkt.

“Dit is geen actie, dit is wat ons betreft permanent als er niets verandert”, zegt MTV directeur Nederland Casper Keller. “MTV betaalt nergens en MTV deelt nergens. Laat dat een signaal zijn voor alle Nederlandse kabelexploitanten.”