Koers yen gaat omhoog; Tokio neemt weer stap in aanpak crisis

TOKIO, 5 AUG. De Japanse regering heeft vanmorgen twee wetsontwerpen aanvaard die van groot belang zijn voor het aanpakken van de 'slechte leningen'. Tegelijkertijd ging de regerende LDP akkoord met een plan voor belastingverlaging in 1999. Verder wil Tokio een hogere koers van de yen.

Een van de wetsvoorstellen stelt de overheid in staat insolvente banken over te nemen, die dan nog vijf jaar kunnen door functioneren terwijl de 'slechte leningen' en andere activa worden verkocht. De overheid wil voor dit plan voor zogenoemde 'brugbanken' 11.000 miljard yen (ruim 150 miljard gulden) aan publieke fondsen ter beschikking stellen. De wet moet ervoor zorgen dat bij het falen van een bank, na de benoeming van een nieuw management door de overheid, de kredietverlening aan gezonde bedrijven kan doorgaan. Japanse financiële instellingen gaan als gevolg van de 'luchtbel-economie' eind jaren tachtig gebukt onder meer dan 80 biljoen yen aan slechte leningen.

Volgens het tweede wetsvoorstel komt er een speciale overheidsbemiddelaar, ressorterend onder de premier, die conflicten moet oplossen over claims op onroerend goed dat als onderpand voor slechte leningen diende. Problemen bij het ontwarren van dergelijke claims waren steeds een belangrijk obstakel bij het oplossen van de slechte leningen.

De Japanse regering wil de wetten nog voor het eind van dit parlementaire jaar in oktober aanvaard zien. De oppositie in het Hogerhuis, die sinds de recente verkiezingen de meerderheid heeft, heeft de wetten gekritiseerd, omdat niet duidelijk is wanneer een bank als insolvent moet worden beschouwd en strafmaatregelen voor falende managers ontbreken.

Minister van Financiën Miyazawa maakte gisteren bekend dat met de belastingcommissie van de regerende Liberaal Democratische Partij (LDP) overeenstemming is bereikt over een verlaging in 1999 van de inkomstenbelasting met 4.000 miljard yen (55 miljard gulden) voor individuen en 2.000 miljard yen voor bedrijven.

Het akkoord kwam tot stand na internationale druk op Japan om de binnenlandse vraag te stimuleren en daarmee het land zo snel mogelijk uit de crisis te halen. “Omdat dit iets is wat we internationaal beloofd hebben, heb ik toestemming van de partijcommissie gekregen, ongeacht wat het kost,” zei Miyazawa. Andere Aziatische crisislanden hopen dat Japanse consumenten meer van hun producten zullen kopen. De minister zei dat het maximumtarief van de inkomstenbelasting van 65 naar 50 procent gaat. Miyazawa herhaalde dat aan de uniforme belastingverlaging geen tijdslimiet zit, waarmee ook tegemoet wordt gekomen aan een buitenlandse wens. Gisteren bleek dat de Japanse consumentenbestedingen in het eerste half jaar met 3,1 procent zijn gedaald, de grootste daling sinds 1963.

De Japanse minister maakte gisteren ook duidelijk dat zijn regering een hogere koers van de yen wenst. Hij waarschuwde de financiële markten dat er een interventie van de centrale bank kan komen. De yen was gisterenochtend teruggevallen naar een niveau van 146 voor een dollar, maar herstelde zich na Miayazawa's uitlatingen naar 144,75 en steeg vanmorgen verder naar 143,61. De koers van 146 was het niveau waarop de Japanse en Amerikaanse centrale bank zes weken geleden intervenieerden. Een te lage koers van de yen zou de Aziatische crisislanden nog verder in problemen brengen. Minister Miyazawa en zijn Amerikaanse collega Rubin hadden gisteren telefonisch contact en spraken met elkaar af nauw met elkaar contact te houden. (Reuters, AP, AFP)