Klassieker op herhaling

Foto: Dikke sigaren en opzichtige sieraden horen bij The A-Team als cocaïne bij Miami Vice en olie bij Dallas. Excentriek waren ze, sergeant B.A. ('Bad Attitude') Baracus en kolonel John 'Hannibal' Smith (“I love it when al plan comes together”). Deze afvallige Vietnam-officieren vormden met een neurotische piloot en een mooie ritselaar een ondergronds opererende eenheid, altijd paraat voor de mens in nood.

Ze hielpen met grof geweld, maar de serie liet zich erop voorstaan de gevolgen daarvan nimmer in beeld te brengen. Slechts één dode viel er in 94 afleveringen, een onwaarschijnlijk aantal gezien de harde actie (“always through the front door”). Dat het ooit bedoeld was als parodie op het actiegenre, heeft geen kijker opgemerkt en al snel nam de serie een serieuzere toon aan. Maar de ingrediënten bleven exotisch met veel bezoekjes aan Zuid-Amerikaanse revolutionairen. Hulp en tegenstand kregen ze soms van beroemde gasten: Hulk Hogan is gesignaleerd en ook Boy George deed de serie aan, mèt cowboyhoed. In het vijfde seizoen was de lol er een beetje af en hielden de vechtlustige mannen het voor gezien. Het legertje fans kan hun A-team-outfit weer uit de kast trekken, want vanaf 31 augustus zijn ze weer op tv (SBS6) en volgend jaar wordt de speelfilmversie verwacht, van dezelfde producent, maar zonder de originele cast. George Peppard (kolonel Hannibal) overleed in 1994, en de rest heeft zo zijn eigen bezigheden: Dirk Benedict (luitenant Faceman) liep over naar Battlestar Gallactica, waarna nooit meer iets van hem vernomen is, en Mr. T (B.A.) baarde in kleine kring opzien door zijn rol als bebaarde dame in Freaked. (Foto Kippa)