India wil praten over verdrag kernproeven

NEW DELHI, 5 AUG. De Indiase premier Atal Behari Vajpayee heeft gisteren in het parlement gezegd dat India geen kernproeven meer hoeft te nemen en dat zijn land bereid is tot gesprekken om deel te nemen aan het wereldwijde kernstopverdrag.

“We kunnen in de toekomst de geloofwaardigheid van onze nucleaire afschrikking behouden zonder proeven te nemen”, zei hij tegen het parlement. “India blijft verplicht tot deze dialoog om uit te komen bij een besluit deel te nemen aan het CTBT [het wereldwijde kernstopverdrag].”

De premier zei dit tijdens een debat in het parlement, waar leden van de oppositie hem naar zijn nucleiare plannen vroegen. India dat in mei een serie kernproeven hield, weigerde het kernstopverdrag te ondertekenen toen het in 1996 tot stand kwam. Volgens analisten betekent de verklaring van de premier dat India iets heeft teruggenomen van zijn reserves over het verdrag.

Sinds India in mei de kernproeven hield, heeft het land drie gesprekken met de Verenigde Staten gevoerd over wapenbeheersing. De details daarvan zijn geheim gehouden. Later deze maand volgt een vierde gesprek in Washington. Ook Pakistan dat in reactie op de tests van aartsrivaal India eveneens kernproeven hield, staat onder druk om alsnog het kernstopverdrag te ondertekenen. Beide landen zijn na de kernproeven getroffen door economische sancties van de VS.

Intussen bestookten Indiase en Pakistaanse schutters elkaar gisteren voor de zesde achtereenvolgende dag in de omstreden regio Kashmir. Daarbij vielen vier doden, waardoor het totale dodental aan weerskanten opliep tot 92. Beide partijen gebruiken mortier- en artillerievuur. India en Pakistan hebben in het verleden drie oorlogen uitgevochten, waarvan twee over Kashmir, dat tussen hen verdeeld is. (Reuter, AP)