Havenzangers zijn niet van plan 'schuld' te voldoen

ARNHEM, 5 AUG. De Havenzangers zijn beslist niet van plan een schuldvordering van 188.685,26 gulden terug te betalen aan boekingskantoor Leo Lukassen, ook al zijn ze daartoe door de rechter in Zutphen veroordeeld. Eerst willen ze het hoger beroep afwachten.

Vanochtend stonden de Havenzangers en Lukassen tegenover elkaar voor de rechter in Arnhem. De zangformatie had een kort geding aangespannen om de terugbetaling van de schuldvordering uit te stellen tot 1 oktober, de datum van het hoger beroep.

De Havenzangers zijn er zeker van dat ze tijdens het hoger beroep kunnen bewijzen dat de administratie van Lukassen “altijd al een rommeltje is geweest”, aldus advocaat Bothof van de Havenzangers. Bothof: “Het ging vaak achterop het spreekwoordelijke sigarendoosje.” Alleen daarom al, meent Bothof, is aannemelijk te maken dat de schuldvordering veel lager zal uitvallen dan het bedrag van twee ton, zoals Lukassen zegt.

Het is niet de eerste keer dat de Havenzangers en Lukassen elkaar voor de rechter treffen. Na een goede samenwerking in de jaren zeventig en tachtig, waarbij Lukassen de optredens van de muziekgroep regelde, kwam het in 1992 tot een breuk. In 1995 startte Lukassen een bodemprocedure, omdat de Havenzangers een bedrag van bijna twee ton niet wilden terugbetalen, terwijl het volgens Lukassen duidelijk was dat de leden van de groep daarvoor toch echt getekend hadden.

De bodemprocedure sleepte zich voort tot 11 juni van dit jaar. Toen bepaalde de rechtbank van Zutphen dat de vordering van Lukassen terecht was. De Havenzangers werden veroordeeld tot het betalen van het bedrag, vermeerderd met rente.

Volgens advocaat Van der Zalm van Lukassen is de groep vanaf het begin bezig geweest met het “optrekken van rookgordijnen”. Verklaringen van zanger Henk Pleket over de administratie van Lukassen deed de raadsman af als “ridicuul en niet waar”.

Van der Zalm: “De rechtbank heeft een accountant opdracht gegeven de boeken te controleren. Dat onderzoek is afgerond en door de rechtbank geaccepteerd. Het is ons volstrekt duidelijk: ze willen gewoon niet betalen.”

De rechter doet volgende week woensdag uitspraak.