Ex-adviseur Nigeria vast

LAGOS, 5 AUG. Ismaila Gwarzo, de veiligheidsadviseur van de onlangs overleden Nigeriaanse president, generaal Sani Abacha, is dit weekeinde gearresteerd en naar de hoofdstad Abuja overgebracht. Dat meldt de onafhankelijke Nigeriaanse krant Thisday. Het bericht is niet officieel bevestigd.

Volgens de krant wordt Gwarzo ondervraagd over de verdwijning van bijna 5 miljard gulden uit de kas van de Nigeriaanse centrale bank in de afgelopen twee jaar. De krant schrijft dat Gwarzo, hoofd van de veiligheidsdienst tijdens het bewind van Abacha, huisarrest had sinds Abacha op 8 juni overleed. Abacha's opvolger, generaal Abubakar, heeft afstand genomen van zijn voorganger en kondigde vorige maand algemene verkiezingen aan, waarna een burgerregering in mei volgend jaar de macht van het militaire bewind zou moeten overnemen. (Reuters)