Erfgenamen claimen doek van Henri Matisse

LOS ANGELES, 5 AUG. Erfgenamen van de joodse kunsthandelaar Paul Rosenberg, die tijdens de Tweede Wereldoorlog Frankrijk ontvluchtte, zijn een rechtzaak begonnen tegen het Seattle Art Museum waarin zij een schilderij van Henri Matisse opeisen. Het doek zou tijdens de oorlog door de nazi's zijn gestolen. Het is voor het eerst dat het in de Verenigde Staten tot een rechtszaak komt over een door de nazi's gestolen kunstwerk.

Het schilderij waar het om gaat heet Odalisque en heeft een geschatte waarde van 2 miljoen dollar (ongeveer 4 miljoen gulden). De Amerikaanse erfgenamen wisten tot 1996 niet waar het schilderij gebleven was. Toen ontdekten zij dankzij het boek The lost museum van Hector Feliciano dat het in Seattle hing. De precieze herkomst van het schilderij is onduidelijk. Bekend is dat een New-Yorkse kunsthandelaar het in 1954 kocht van een galerie in Parijs. (AFP)