Doden door hittegolf O-Europa

BOEKAREST, 5 AUG. De hittegolf die Zuidoost-Europa al drie weken in zijn greep houdt blijft slachtoffers maken. In Roemenië zijn het afgelopen etmaal weer vijf mensen door de hitte omgekomen. Het kwik steeg gisteren op sommige plaatsen tot boven de 40 graden in de schaduw, waarmee het record van 1945 werd verbroken. Meteorologen verwachten voor het einde van deze week nog hogere temperaturen.

Ambulancediensten zijn al dagen overbelast in de Roemeense hoofdstad Boekarest. Gisteren kregen ziekenhuizen 2.500 meldingen binnen van zonnesteek, ernstige verbrandingen en hartkwalen, die door de hitte waren veroorzaakt. Tientallen mensen vielen flauw op straat. Ziekenhuizen in de drie miljoen inwoners tellende stad zijn overvol en beschikken niet over ventilatoren of air conditioning.

Inwoners van Boekarest zoeken verkoeling in de vervuilde Dambovita rivier. In de stad Braila aan de Donau kwam het drinkwater met een temperatuur van 25 graden uit de kraan. Gevreesd wordt voor een ernstig watertekort in de landbouw. Pas half augustus wordt weer regen verwacht.

In de Hongaarse hoofdstad Boedapest werden tramlijnen stilgelegd, omdat de tramrails kromtrokken door de hitte. Het asfalt is in grote delen van Centraal- en Oost-Europa te zacht om over te rijden.

Ook het voormalige Joegoslavië is door de hittegolf getroffen. In Bosnië, waar de temperatuur opliep tot 37 graden, heeft de hitte dodelijke slachtoffers geëist. Artsen konden niet precies aangeven hoeveel doden er zijn gevallen. De inwoners van Sarajevo is aangeraden hun huizen overdag niet te verlaten in verband met de hoge temperaturen. Het water van de Adriatische Zee heeft voor de kust van Kroatië de 28 graden bereikt.

De hittegolf heeft de Oekraïne bereikt. In het zuiden van het land, waar het meer dan 40 graden is, wordt gevreesd voor branden. (Reuters, AP)