Dijken van de Yangtze staan overal op springen

PEKING, 5 AUG. De bedreigde dijken langs de Chinese rivier de Yangtze zijn gisteren op verscheidene plaatsen gebroken. Het is nog niet duidelijk hoeveel slachtoffers hierbij zijn gevallen. Het officiële dodental is tot 1.288 gestegen sinds de overstromingen drie maanden geleden begonnen. Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk hoger. De Chinese autoriteiten zijn terughoudend met informatie. Het rampgebied is door de autoriteiten gesloten voor buitenlandse journalisten.

De krant Yangcheng meldde dat gisteren vierhonderd soldaten zijn meegesleurd door het water. Volgens een mensenrechtenorganisatie in Hongkong worden zeker duizend mensen vermist. Op 11 plaatsen heeft men de dijken doorgestoken in een poging het water dat de zeven miljoen inwoners tellende stad Wuhan bedreigt te doen zakken. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn bij een dijkdoorbraak in de provincie Hubei, 70 kilometer ten noorden van Wuhan, 150 soldaten en honderden dorpelingen weggespoeld.

Langs de Yangtze, de op twee na langste rivier ter wereld, wonen miljoenen mensen. De dijken worden volgens het officiële persbureau Xinhua op 3.200 plaatsen bedreigd. Achttienhonderd van deze plekken worden als “ernstig” bestempeld. Meer dan 600.000 militairen zijn ingezet om de dijken te bewaken en te versterken.

In de stad Anxiang, in de aangrenzende provincie Hunan, zijn op 24 juli meer dan 100.000 mensen bij een doorbraak van de rivierdijk dakloos geworden. Dat heeft het officiële persbureau Xinhua gisteren bekendgemaakt. De slachtoffers leven in tentenkampen “zonder voldoende voedsel en drinkwater”, aldus het persbureau. Behalve door ziektes en een tekort aan eerste levensbehoeften en medicijnen, worden de getroffen bewoners ook steeds vaker het slachtoffer van criminaliteit. De politie heeft dertig plunderaars gearresteerd.

Morgen wordt een nieuwe vloedgolf in de rivier verwacht, die wordt veroorzaakt door zware regenval in het westen van China. Door heftige regenval in de westelijke provincie Sichuan zijn gisteren ten minste 20 mensen omgekomen. Ook in het getroffen gebied regent het nog steeds.

Bovendien heeft de afgelopen nacht de tyfoon Otto de westkust van China bereikt. In Taiwan heeft Otto gisteren aan zeker vijf mensen het leven gekost en voor grote schade gezorgd. Gevreesd wordt dat hij het rampgebied zal treffen. De harde wind zou nog meer dijken kunnen doen springen.

(AP, AFP, Reuters)