Dalend Damrak wacht op Dow

AMSTERDAM, 5 AUG. De koersen op de Amsterdamse effectenbeurs hebben vanochtend een flinke stap terug gedaan na de substantiële terugval van Wall Street gisteravond. De AEX-index, die aan de hand van de koerswisselingen van de belangrijkste aandelenfondsen de stemming weergeeft, daalde direct na opening met 27 punten (2,3 procent) naar 1184,77 punten. Later op de ochtend verloor de index nog eens zes punten, zodat vroeg in de middag het niveau van 1178,93 punten werd bereikt.

Op de nog nieuwe handelsvloer van de Amsterdamse effectenbeurs lieten de hoeklieden de koersval gelaten over zich heen komen. De omzetten waren bijzonder laag, beleggers wachtten af. Bij een hogere opening van de beurs in New York, vanmiddag om half vier, zal ook herstel van de Amsterdamse koersen optreden, zo luidde de algemene opvatting.

“We hadden dit wel verwacht”, zegt D. Mozer, hoekman van Coffeng & Co voor onder meer het belangrijke fonds Koninklijke Olie. “Dit komt niet plotseling. De koersen zijn de afgelopen dagen al met plaagstootjes naar beneden gegaan.” Alle hoofdfondsen verloren, bij magere omzetten, hoogte. De financiële waarden meldden zich in de kopgroep van verliezers. ING daalde met 5,40 naar 143,10 gulden. Aegon, dat de AEX gisteren op een winst van 11 punten zette, verloor 4,90 op 181,60. Bank en verzekeraar ABN Amro gaf 1,40 prijs op 49,60 gulden.

Koninklijke Olie, dat morgen kwartaalcijfers naar buiten brengt, zakte door het niveau van 100 gulden en kwam met een verlies van 3,10 uit op 99,70 gulden. “Bij ons in de nis valt om de haverklap het woord 'bodemvissen”, zegt Mozer vanaf de beurs. “Beleggers die uit zijn op een koopje geven orders met hele lage limieten. Zakt de koers dan naar dat lage niveau, dan wordt de kooporder uitgevoerd.”

KLM leverde de koerswinst van gisteren weer in. Beleggers beloonden de winstgroei van 190 miljoen gulden naar 212 miljoen met acht dubbeltjes. Vanochtend werd het aandeel KLM twee gulden goedkoper op 79,80 gulden.

De beurshandel wacht met spanning op de tweede kwartaalcijfers van Hoogovens, die het vanmiddag publiceert. Analisten rekenen erop dat het staal- en aluminiumconcern een fors hogere winst bekendmaakt over de eerste helft van 1998. Ze rekenen gemiddeld op een winst van 336,5 miljoen. Dat is 73,5 procent meer dan de 194 miljoen over de eerste helft van 1997. Het staalfonds verloor 1,04 procent van de slotkoers van gisteren op 85,40. Procentueel gezien daalt het fonds dus minder hard dan de complete markt.

De grootste verliezer onder de hoofdfondsen was uitgever VNU. De koers daalde met vier gulden (bijna 5 procent) naar 76,50 gulden. TNT Post Groep daalde 4,24 procent (2,10 gulden) naar 47,40 gulden.

Onder de middelgrote Midkap-fondsen was Wegener Arcade de grootste verliezer. De koers van de uitgever daalde met twee gulden (4,8 procent) naar 39 gulden.

Hunter Douglas onttrok zich aan de malaise. De producent van Luxaflex won 1,40 op 101,50. De halfjaarcijfer van vis- en veevoederconcern Nutreco die gisteren werden gepresenteerd, leidden tot een koersgroei van dit fonds van 1,40 (2 procent) op 71,50 gulden.