Britten krijgen veel 24-uurswinkels

ROTTERDAM, 5 AUG. De grootste supermarktketen van Groot-Brittannië, Tesco, gaat steeds meer vestigingen 24 uur per dag openhouden. Het aantal vestigingen dat 's avonds de deuren niet meer zal sluiten stijgt van 26 tot 63.

Volgens het concern komen dan circa 20 miljoen Britten in de omgeving van een 24-uurswinkel te wonen. Tesco heeft tot de verruiming van de openingstijden besloten nadat marktonderzoek uitwees dat mensen behoefte hebben aan deze mogelijkheid.

In tegenstelling tot in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten is een permanente openstelling in Nederland wettelijk verboden. Supermarkten mogen tussen 's avonds 10 uur en 's ochtends 6 uur niet open zijn. Wel mogen supermarkten bij benzinestations de gehele nacht openblijven, maar van die mogelijkheid wordt in de praktijk geen gebruik gemaakt.

Onderzoek van het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) wees onlangs uit dat in Nederland slechts 1 procent van de consumenten behoefte heeft aan ruimere openingstijden. Een Britse enquête leverde volgens Tesco op dat 5 miljoen Britten (8 procent van de bevolking) dag en nacht bij hun supermarkt terecht willen kunnen. Het CBL denkt dat de Nederlandse consument “nog niet toe is aan 24-uurssupermarkten. Wel willen veel mensen in de avonduren boodschappen kunnen doen, want uit een recente enquête bleek dat de helft van de klanten op donderdag en vrijdag na 8 uur boodschappen wil doen.”

Volgens Ahold is de permanente openstelling gemakkelijk rendabel te maken. “De enige extra kosten worden gevormd door een beperkt aantal personeelsleden. Veel klanten zijn werkzaam in ploegendiensten en willen midden in de nacht boodschappen kunnen doen”, aldus een zegsman. Van de Amerikaanse supermarkten van Ahold kent zo'n 80 procent een 24-uursopenstelling. “In Nederland hebben we door de wettelijke beperkingen geen directe plannen. We kunnen goed uit de voeten met de onlangs verruimde openingstijden.”