Bondscoach zet Blangé buiten spel in nationale ploeg

ROTTERDAM, 5 AUG. Vollybalbondscoach Toon Gerbrands heeft besloten geen gebruik meer te maken van de diensten van Peter Blangé. De coach en spelverdeler hadden een verschil van mening over de ontwikkeling van de nationale volleybalploeg op weg naar de Olympische Spelen in Sydney.

Nadat diverse gesprekken niet leidden tot het door hem gewenste resultaat heeft Gerbrands de beslissing genomen niet langer een beroep te doen op Blangé. De 33-jarige routinier speelde 449 interlands en veroverde onder meer de olympische en Europese titel.

Blangé, die onlangs bijtekende bij het Italiaanse Treviso, reageerde vanmorgen zeer teleurgesteld op de beslissing van Gerbrands. “Ik voel me beledigd. Het is lullig op zo'n manier aan de kant te worden gezet. Mij wordt de mogelijkheid ontnomen op een waardige manier afscheid te nemen. Ik vond het nog altijd een eer voor Nederland te spelen en ik ben nog lang niet verzadigd. Ik was graag ook een keer wereldkampioen geworden. Dat is de enige prijs die in mijn prijzenkast ontbreekt.”

Volgens Blangé, die al had aangekondigd in oktober na het wereldkampioenschap in Japan te zullen stoppen met zijn interlandloopbaan, ontstonden de problemen toen Gerbrands hem vorig jaar de aanvoerdersband afnam. Gerbrands deed dat omdat Blangé niet wilde toezeggen dat hij tot en met de Olympische Spelen beschikbaar zou zijn. “Dat was al een verkapt goodbye van Gerbrands. Ik heb het altijd een eer gevonden aanvoerder te zijn. In het veld was mijn spelersfunctie daarna ondermijnd. Ik was niet langer de leidende figuur en dat kwam mijn spel niet ten goede.”

In de eindronde van de World League, waarin Nederland twee weken geleden op een teleurstellende derde plaats eindigde, maakte Blangé zijn ongenoegen kenbaar over de wijze waarop Nederland speelde. “Het was niet meer duidelijk wie wat deed in het veld. Ik heb Gerbrands daarom met zijn neus op de feiten gedrukt.”

Gesprekken tussen de spelverdeler, vertegenwoordigers van Top Volleybal Nederland en de bondscoach konden de spanningen daarna niet wegnemen. Blangé: “Deze beslissing van Gerbrands is een noodgreep. Hij loopt weg voor de problemen.”

Gerbrands zei vanmorgen dat het teambelang voorop staat. “Ik vind het heel vervelend dat ik deze beslissing heb moeten nemen. Blangé is altijd heel belangrijk geweest voor Oranje. Maar ik wil voorkomen dat dit onze prestaties gaat beïnvloeden. Alles moet kloppen om het maximale er uit te halen.”