Beurskoersen in heel Europa lager; Damrak onderuit na val Wall Street

NEW YORK/AMSTERDAM, 5 AUG. De koersen van aandelen zijn vanmorgen in Amsterdam fors gedaald na een scherpe koersval op de beurs van New York, waar het Dow Jones-gemiddelde gisteravond met 3,4 procent onderuit ging.

De koersdaling op Wall Street, met 299,43 punten, bracht de index op Wall Street terug op 8.487,31 punten. Dat is het laagste niveau sinds 5 maart dit jaar en is 9,4 procent onder het record van 9.367 punten van ruim twee weken geleden. De koersval had gisteren in New York geen directe aanleiding, en kwam nadat de beurs al dagen achtereen was verzwakt. Analisten noemden de aanhoudende crisis in Azië, bezorgdheid over de winsten van beursgenoteerde bedrijven en de Lewinsky-affaire als invloeden op het plotseling verslechterde beursklimaat.

Begin dit jaar werd nog verwacht dat Amerikaanse bedrijven een winstgroei van 17 procent zouden halen in 1998, maar die verwachting is nu teruggebracht naar tussen de 3 en 5 procent. Een waarschuwing van de invloedrijke analist Ralph Acampora van het beleggingsconcern Prudential voor een verdere terugval van de koersen veroorzaakte extra pessimisme onder beleggers.

Wall Street zorgde vanmorgen in geheel Europa voor scherp dalende koersen. In Amsterdam noteerde de AEX-index om 12 uur een verlies van 2,47 procent, dat binnen een uur opliep tot ruim 41,65 punten (-3,44 procent) op 1170,52 punten. Dat is het laagste niveau sinds eind juni en bijna 12 procent onder het koersrecord van 1.323 punten van 21 juli. Ook de beurzen van Parijs, Franfurt en Londen noteerden koersverliezen van tegen de 3 procent. In het Verre Oosten bleven de verliezen beperkt, met een daling van 1,1 procent in Tokio.

Op het Damrak behoorden, bij relatief lage omzetten, vooral de banken en verzekeraars tot de verliezers. Zo moest ING 5,40 gulden terug op 143,10 gulden. Het aandeel Koninklijke Olie kwam bij een verlies van 3,11 procent voor het eerst sinds november vorig jaar onder de 100 gulden terecht. Het technologiefonds ASMI kreeg de grootste klap en verloor 7,43 procent. “Sommige collega's hadden een AEX van 1.150 punten verwacht, zei handelaar A. Roderigues vanuit de dealingroom van ABN Amro. “Maar de meesten gingen toch uit van rond 1.180 en dat klopte.” Volgens handelaren bleven particuliere en institutionele beleggers rustig. De VEB Bottomlijn, een computer voor het doorgeven van particuliere effectenorders, had het vanmorgen niet drukker dan normaal. “Mijn scherm geeft wel aan dat het voornamelijk verkooporders zijn”, zegt R. Frijter van de orderlijn. Op de beurs keek men vanmiddag uit naar de opening van Wall Street. “Pas als de 'Dow' vandaag weer 200 punten verliest gaan we mee.”