VS-bemiddelaar Hill: Humanitaire ramp dreigt in Kosovo

PRISTINA, 4 AUG. Massale Servische aanvallen op etnische Albanezen hebben een vluchtelingenstroom veroorzaakt, die de provincie Kosovo “op de rand van een humanitaire catastrofe” heeft gebracht.

Dit heeft de Amerikaanse bemiddelaar Chris Hill gezegd.

Volgens hem is het noodzakelijk dat de internationale gemeenschap de vluchtelingen veilig naar huis kan laten terugkeren, nu er enige tienduizenden in de bossen of in geïsoleerde dorpen zonder voedsel of water leven. Servische troepen zouden gisteren het dorp Lausa, een bolwerk van het Kosovo Bevrijdingsleger (UÇK), zo'n 35 kilomter ten noordwesten van Priština, hebben ingenomen. Maar dit offensief ging daar vandaag nog door. De Servische aanval komt enkele dagen nadat de Joegoslavische president Miloševic een delegatie van de Europese Unie had beloofd dat zijn offensief tegen het UÇK voorbij was.

Miloševic had vorige week ook beloofd “persoonlijk te verzekeren” dat vluchtelingenorganisaties toegang konden krijgen tot de vluchtelingen en hulp kon verlenen. Volgens VN-woordvoerders verstoorden de gevechten gisteren echter dusdanig het transport en de communicatie dat de hulpverleners vluchtelingen niet konden bereiken. Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn de afgelopen dagen zo'n 50.000 mensen gevlucht, waardoor het totale aantal vluchtelingen is opgelopen tot circa 200.000, sinds Belgrado het offensief dit voorjaar begon. Het Rode Kruis meldt dat een team tussen de 60.000 en 80.000 vluchtelingen heeft aangetroffen in de bergen ten zuiden van Priština.

Bemiddelaar Hill heeft voorgesteld diplomatieke waarnemers toe te staan vluchtelingen naar huis te begeleiden. Miloševic heeft hiermee ingestemd, maar sommige diplomaten vragen zich af of hij dit werkelijk zal toestaan. Op verscheidene plaatsen gingen de gevechten tussen Servische troepen en UÇK-rebellen vandaag door.

De woordvoerder van het State Department dreigde gisteren dat een Servisch offensief kan leiden tot NAVO-acties tegen Belgrado. Hij zei ook dat “de NAVO nu een reeks van plannen voor het gebruik van militair geweld in dit opzicht heeft goedgekeurd”. Maar in NAVO-kring werd deze uitlating vanochtend als “te kort door de bocht” afgedaan. Een NAVO-woordvoerder zei vanochtend dat de militaire autoriteiten van de NAVO nog de laatste hand aan “de catalogus van opties” leggen. (Reuters, AP)