Vernieuwd PSV mist Wim Jonk al

EINDHOVEN, 4 AUG. Bobby Robson heeft naar eigen zeggen nog veel werk te doen. De nieuwe trainer van PSV, die over een jaar plaats zal maken voor de Belgische trainer Eric Gerets, moet in Eindhoven bijna een totaal nieuwe ploeg opbouwen na het vertrek van twaalf spelers en de komst van tien nieuwelingen. Gisteravond tijdens het slaapverwekkende oefenduel met Anderlecht (1-1) bleek dat PSV nog lang niet klaar is voor het nieuwe seizoen.

Voor PSV was de wedstrijd tegen de voormalige Belgische grootmacht de eerste serieuze oefenwedstrijd voor eigen publiek. En ook meteen de laatste, want vrijdag sluit de ploeg uit bij Blackburn Rovers de oefencampagne af. De van Heerenveen overgekomen Brabander Ruud van Nistelrooij opende gisteravond in de 43ste minuut voor PSV de score, via een vrije trap van Didier Dheedene kwam Anderlecht op gelijke hoogte.

Luc Nilis, Stan Valckx, Ernest Faber, Marciano Vink en Chris van der Weerden ontbraken bij PSV vanwege blessures en de Deen Peter Möller mag weg en was niet eens reserve. Behalve de twee goals was het enige noemenswaardige de kaakblessure van doelman Patrick Lodewijks, waardoor hij na twintig minuten het veld moest verlaten. Hij hoefde niet naar het ziekenhuis voor behandeling.

“De ploeg staat er nog niet, al hebben we weinig tijd meer over”, concludeerde Robson. Immers, volgende week woensdag 12 augustus speelt zijn team in de tweede voorronde van de Champions League tegen de Sloveense kampioen Maribor en vier dagen daarna tegen Ajax om de Johan Cruijff Schaal. “Maar over die wedstrijd tegen Maribor maak ik me eigenlijk niet zoveel zorgen. PSV moet die ploeg kunnen verslaan”, sprak Robson.

Georgy Gakhokodze maakte tegen de fletse en ongeïnspireerde Brusselse ploeg na de hervatting zijn debuut voor PSV. De Georgische international (22), die gisteren werd aangetrokken, is afkomstig van Vladikavkaz en is een linkeraanvaller. PSV volgde Gakhokodze al geruime tijd en liet hem afgelopen weekeinde op proef meespelen tegen Top Oss. Na het vertrek van Zenden, Cocu en Numan zocht de Eindhovense club versterking voor de linkerkant. De Georgiër zal voor drie of vier jaar tekenen.

Tegen Anderlecht kwam Gakhokodze zelden in het stuk voor. Robson: “Hij moet zijn draai nog vinden, alles is nieuw voor hem. Maar scouts van PSV volgden hem al een tijd en die kwamen tot de conclusie dat hij heel goed kan worden.”

Met name Wim Jonk wordt nu al gemist bij de Eindhovense formatie. De middenvelder was de architect van de ploeg met zijn inzicht, briljante openingen en splijtende passes. “Ik betreur zijn vertrek ten zeerste, maar hij is nu eenmaal weg en dus moeten we het niet meer over hem hebben”, sprak Robson.

PSV en Sheffield Wednesday bereikten gisteren een akkoord over de overgang van Jonk naar de Engelse middenmoter. Met de transfer van de 31-jarige middenvelder is een bedrag van bijna 8,5 miljoen gulden gemoeid. Zaterdag werd al bekend dat Jonk persoonlijk met Sheffield tot overeenstemming was gekomen over een contract van drie jaar.

De Russische international Dmitri Khokhlov is bij PSV de opvolger van Jonk. Hij is duidelijk een ander type voetballer dan de Volendammer. Khokhlov is ook een begaafde technicus, maar is een combinatievoetballer en strooit niet met lange passes. Daardoor, zo bleek tegen het Anderlecht van trainer Arie Haan, oud-Feyenoorder Gaston Taument en ex-RKC'er Patrick van Diemen, heeft PSV beduidend minder diepgang in zijn spel.

De linies speelden kort op elkaar en Ruud van Nistelrooij, die kort achter de spitsen speelde, moest zich te veel laten zakken om in balbezit te komen. “Khokhlov moeten we de tijd geven”, stelde Robson. “Hij is een uitstekende voetballer, die zich nu mag bewijzen als centrale middenvelder. Wij hebben alle vertrouwen in hem.” (SID, ANP)