TVM-ploeg mogelijk nogmaals verhoord

REIMS, 4 AUG. Na een dag lang verhoor mochten de zes wielrenners en negen medewerkers van de Nederlandse wielerploeg TVM gisteravond Reims weer verlaten, maar zij zullen in een later stadium opnieuw worden gehoord, aldus commissaris Bernard Sallez van de Franse gerechtelijke politie.

De renners en medewerkers hebben gisteren eensluidende verklaringen afgelegd tegenover de politie in Reims in het dopingonderzoek van de Franse justitie. Volgens mevrouw J. de Jongh, advocaat van de Nederlandse TVM-renners, heeft het verhoor in Reims “zoals verwacht kon worden” niets opgeleverd. Sallez liet doorschemeren dat de TVM'ers kennelijk een gemeenschappelijke strategie hadden afgesproken omdat alle verklaringen gelijkluidend waren. De TVM'ers zelf onthielden zich van ieder commentaar.

Als de TVM-renners zouden weigeren om voor een nieuw verhoor naar Reims te komen, kan rechter-commissaris Odile Madrolle een internationaal arrestatiebevel uitvaardigen. De meeste TVM'ers wonen om belastingtechnische redenen in België en dat land kan zo'n bevel niet naast zich neerleggen. Madrolle kan ook een arrestatiebevel voor Frankrijk uitvaardigen, wat zou betekenen dat de TVM'ers niet meer in dat land kunnen komen.

Het onderzoek naar doping bij TVM heeft betrekking op verschillende vondsten voor en tijdens de Tour de France, die de TVM-ploeg vorige week na aankomst in Zwitserland verliet. Het belangrijkste lijkt de vondst van 104 flacons met EPO (bloeddoping) in een TVM-bedrijfswagen op 9 maart bij een routinecontrole op een autoweg bij Reims. Volgens sommige berichten zaten mecaniciens en TVM-arts Michailov in deze auto. Voorlichter Ad Bos van TVM zei onlangs nadrukkelijk dat de auto werd bestuurd door twee mecaniciens van de ploeg. Volgens de Franse doping- en sportwet van 1989 is het bezit, handel en het verstrekken van doping strafbaar.

De gevangenschap van TVM-ploegleider Cees Priem is in het belang van het onderzoek met twee dagen verlengd en wordt mogelijk met nog eens twee dagen verlengd. Ook arts Michailov en verzorger Jan Moors blijven in hechtenis.

9 DOPING-ONDERZOEK