Talibaan zetten offensief in noorden Afghanistan voort

KABUL, 4 AUG. Strijders van de ultra-islamitische Talibaan hebben vandaag vanuit het westen en het oosten aanvallen gelanceerd op Mazar-i Sharif, hoofdstad van de oppositiecoalitie die nog standhoudt in het noorden van Afghanistan. Tevens bezetten zij Sari-i-Pul, hoofdstad van de gelijknamige provincie.

Volgens onafhankelijke bronnen naderen de Talibaan (letterlijk islamitische studenten) het ten oosten van Mazar-i Sharif gelegen vliegveld. De Talibaan hebben in de afgelopen dagen al verscheidene steden in het noorden veroverd, geholpen door het overlopen van lokale machthebbers die daarvoor werden betaald.

De belangrijkste deelgenoten aan de oppositiecoalitie zijn de Oezbeken van generaal Dostam, de Tadzjiekse Jamiat-i-Islami van oud-president Burhanuddin Rabbani en commandant Ahmed Shah Massoud, en de Hezb-i-Wahdat (shi'itische Hazara's) van Karim Khalili. Een oppositiewoordvoerder onderstreepte gisteren dat de Talibaan in Mazar-i Sharif zware tegenstand zullen ontmoeten. “Ze zullen de fout herhalen die ze vorig jaar maakten”, aldus de woordvoerder. De Talibaan slaagden er vorig jaar mei - alweer door verraad - in Mazar-i Sharif te bezetten, maar werden er door de Hazara's weer uitgeslagen. De laatste tijd zijn de coalitiepartners echter vooral onderling slaags geweest in de stad.

De Talibaan, die ruim 80 procent van Afghanistan in hun macht hebben, boden gisteren amnestie aan aan tegenstanders die de wapens neerleggen en zich overgeven. In een vraaggesprek met de Afghaanse Islamitische Pers (AIP) zei opperste Talibaan-leider mullah Mohammad Omar dat “hun levens en bezittingen veilig zijn”. Hij zei voorts dat hij zijn strijders had bevolen de bevolking van zojuist-veroverde gebieden en gevangenen goed te behandelen.

Een plan van het Rode Kruis om de laatste buitenlandse hulpwerkers uit Mazar-i Sharif te evacueren werd gisteren om veiligheidsredenen afgelast. Internationale organisaties blijven studeren op mogelijkheden de functionarissen van diverse hulpgroepen, waaronder Artsen zonder Grenzen, uit de stad weg te halen. (AFP, Reuters)