Takeuchi maakt luchtige fantasie over huwelijksnacht

Voorstelling: What About Man (first night) door Shusaku Bodytorium. Concept en regie: Shusaku Takeuchi. Gezien: 2/8, De Parade, Amsterdam. Herh. t/m 11/8. Kaarten op het festivalterrein. Inl. via het AUB (020) 621 12 11.

Je hoort het haar bijna denken. “Wat zal hem staan? Waarin loopt hij het minst voor gek?” Aandachtig snuffelt een Parade-bezoekster tussen de japonnen die voor de Werkteatertent hangen. Ze houdt een gebloemd geval keurend omhoog, onderwijl spiedend naar haar partner die bij de kassa kaartjes afrekent. De nieuwe productie van choreograaf en regisseur Shusaku Takeuchi, What About Man (first night), is alleen toegankelijk voor vrouwen - én mannen in jurk.

Het zijn dames waar Standish de Vries en zijn alter ego's Cello Hoekstra, Ruud Mathijssen, Marcel Ott en Stefan Papp met smart op wachten en wier verlangens zij trachten te voorspellen. De bruidegommen hebben zich alvast verschanst in het king-size bed op een roterend plateau, de hoogste etage van een bruidstaart. Bloemen, champagne en kaarsjes staan gereed.

Maar hun droomvrouw is van gedachten veranderd of onbereikbaar. In What About Man bestaat zij slechts in de verbeelding. Die privé-fantasie vertelt ons veel leuks en flauws over beide seksen.

Onze romantische bruidegom is verdrietig, verbergt zijn gezicht vol zelfmedelijden in de kussens en jammert om zijn mama. Maar in de jaren negentig moet de echtgenoot niet alleen emotioneel onderlegd zijn om begeerd te worden. Hij moet ook intellectueel zijn, grappig, stoer en vertederend in zijn kinderlijke sukkeligheid. Al deze karaktereigenschappen worden, buitelend over het bed, getoond. Door twee gaten in het met zwart laken overtrokken matras duiken hoofden omhoog of glijden lijven naar beneden. De één oreert in 'hot potato'-Engels, de volgende knijpt ijdel een puistje uit of kneedt zijn ballen in vorm.

Op het enge speelvlak raken de vijf steeds meer in elkaar en elkaars opgefokte fantasieën en zenuwachtige angsten over de 'first night' verstrikt. Hoe haar te kussen? “Gently, but first look her in the eyes”. Hoe daarna verder? “Every woman loves an animal in bed.” Maar welk? “A dolphin, an elephant, or ...”

Met Dormu Dance Theater en Bodytorium maakt de Japanner Takeuchi in Nederland al vijfentwintig jaar dans- en theaterprojecten, vaak op locatie en vooral visueel zeer krachtig. Ook What About Man is een genot om naar te kijken. De groteske mimiek van de dansers/acteurs is helder en het decorgebruik inventief. Mooi is het ronddraaien van het verticaal gekantelde bed, waardoor 'de daad' (want zover komt het) van verschillende kanten zichtbaar wordt.

Shusaku heeft een slimme Parade-voorstelling gemaakt. Het onderwerp is luchtig, basaal en modieus. Banaal wordt het net niet. De humor doet Engels aan. Terloopse kwetsbaarheid en directe clichés houden elkaar in balans. Een echte aanrader voor vrijgezellenparty's.

    • Mirjam van der Linden